Browniji (Rjavčki)

Odličen čokoladni biskvit, ki vedno znova navduši s svojo enostavno pripravo, sočnostjo in polnim čokoladnim okusom.

SESTAVINE:

115 g temne čokolade, sesekljane
85 g nesoljenega masla
130 g rjavega sladkorja
2 jajci
1 žlička vanilijevega ekstrakta
70 g večnamenske moke
20 g kakava v prahu
½ žličke soli
½ žličke instant kave, neobvezno
1 pest orehov, grobo sesekljanih, neobvezno
ČOKOLADNI PRELIV:
1/4 skodelice temne čokolade, drobno sesekljane
1/4 skodelice smetane
DEKORACIJA, neobvezno:
Ovseni piškoti , sesekljani oreščki, marcipan …

POSTOPEK:

Pečico segrejemo na 180°C. Kvadratni pekač velikosti 20 x 20 cm namastimo ali obložimo s papirjem za peko.
Čokolado in maslo raztopimo nad soparo.  Stopljeni sestavini premešamo, da se povežeta, odstavimo z ognja in pustimo, da se mešanica popolnoma ohladi.
Medtem ko čakamo, da se čokoladna zmes ohladi, v veliki skledi penasto umešamo jajci in sladkor.
Jajčni mešanici primešamo ohlajeno čokolado, presejano moko, kakav v prahu, instant kavo, vanilijev ekstrakt in sol. Po želji dodoamo še sesekljane orehe.
Vlijemo v pekač in pečemo približno 20 minut.  Pečene brownije pustimo na pekaču, da se popolnoma ohladijo.

ČOKOLADNI PRELIV
Čokolado grobo nasekljamo.
V kozici na srednje nizki temperaturi segrejemo smetano – smetana ne sme zavreti. Vroči smetani dodamo koščke čokolade.
Mešanico pustimo stati 3 minute, nato z metlico zmešamo do gladkega.
Čokoladni preliv prelijemo po ohlajenih brownijih in ga s pomočjo lopatice enakomerno razporedimo po vrhu, da popolnoma prekrijemo brownije.
Po želji še dodatno okrasimo.

Pustimo toliko časa, da se čokoladni preliv popolnoma strdi, šele nato brownije narežemo.

IDEJA ZA DEKORACIJO BROWNIJEV:

Rjavčki okrašeni z ovsenimi piškoti  v obliki medvedkov – zabavna ideja za poletno kulinarično ustvarjanje z otroki.


NAJ TUDI VAŠ MALI KUHARSKI MOJSTER USTVARI ČISTO SVOJO KUHARSKO KNJIGO, KI GA BO CELO ŽIVLJENJE SPOMINJALA NA SLADKE TRENUTKE IZ OTROŠTVA.