Hitra, enostavna, poceni in božansko dobra rolada.
SESTAVINE:
TESTO:
- 6 jajc
- 60 g sladkorja v prahu
- 120 g temne / jedilne čokolade
NADEV:
- marelična marmelada
- 160 ml kisle smetane
- 330 ml rastlinske sladke smetane za stepanje
- vaniljev sladkor / pasta po okusu (lahko izpustite)
PRELIV:
- 100 g temne / jedilne čokolade
- 1 žlica masla
- 1-2 žlici smetane / mleka
POSTOPEK:
TESTO
Rumenjake in sladkor pesnato vmešamo, dodamo stopljeno in ohlajeno čokolado. Beljake stepemo v sneg in ga ročno primešamo masi.
Na pekač (velikosti 35 x 35 cm) položimo naoljen peki papir in nanj vlijemo maso, pečemo približno 10 minut na 190 stopinj.
Medtem delovni pult posujemo s sladkorjem v prahu.
Pečeno testo skupaj s peki papirjem prevrnemo na delovni pult. Na peki papir položimo mokro krpo. Počakamo nekaj sekund in peki papir odstranimo. Pustimo, da se testo ohladi.
NADEV
Dobro ohlajeno sladko smetano prelijemo v posodo. Z mešalnikom jo stepamo do mehke teksture. Dodamo kislo smetano in ponovno priključimo mikser ter stepamo, da se smetani dobro premešata. Na koncu po želji dodamo še vaniljev sladkor/pasto in ponovno stepamo le nekaj sekund, da se smetana ne sesiri.
Marelično marmelado stopimo v posodi nad paro.
PRELIV
Temno čokolado skupaj z maslom in smetano / mlekom stopimo v posodi nad paro. Dobro premešamo.
SESTAVLJANJE ROLADE
Ko je testo ohlajeno, ga namažemo s tanko plastjo stopljene marelične marmelade in stepeno smetano ter zvijemo v rolado. Prelijemo s prelivom in postavimo na hladno za vsaj 2 uri.