Čokoladne kocke iz ajdove kaše

SESTAVINE:

  • 100 g ajdove kaše
  • 10 g masla / kokosovega olja
  • 100 g sladkorja / za diabetike: 3 žlice agavinega sirupa + 1 malo naribano jabolko
  • 3 jajca / za vegane: 3 žlice mletih lanenih semen + 3 žlice vode 
  • 20 g kakava
  • 40 g moke (ajdova / pirina)
  • 1 pecilni prašek
  • limonina ali pomarančna lupinica

ZA PREMAZ

  • marelična marmelada
  • 120 g temne čokolade
  • Maslo / kokosovo olje

POSTOPEK:

  1. Ajdo preberemo, operemo in skuhamo v slani vreli vodi (1 liter). Ko je kuhana (20 min), jo odcedimo in ohladimo.
  2. Rumenjake in sladkor vmešamo, dodamo maslo, limonino lupinico ter presejan kakav, moko in pecilni prašek. V maso damo še kuhano kašo. Iz beljakov stepemo trd sneg ter ga rahlo vmešamo v testo.
  3. Zlijemo v pekač (19 x 28 cm) ter pečemo 20 minut na 180 stopinj. Pecivo ohladimo.
  4. Po vrhu namažemo z marelično marmelado in polijemo s čokoladnim prelivom iz masla in temne čokolade.

MOŽNOSTI:

  • Za bolj zdravo različico lahko sladkor nadomestimo z agavinim sirupom in naribanim jabolkom.
  • Za vegansko različico jajca nadomestimo z mletimi lanenimi semeni, ki jih zmešamo s toplo vodo in postavimo v hladilnik za 15 minut, da se masa lepo strdi.

 

Leave a reply