Domače sladoledne ploščice z arašidi

Recept, ki bo razveselil vse ljubitelje Snickers čokoladic!

Veganska različica priljubljenih arašidovih ploščic v obliki osvežilnih sladolednih zalogajčkov, ki si jih lahko privoščiš brez slabe vesti.

(za 8 ploščic)

SESTAVINE:

2 banani

KARAMELNO ARAŠIDOVA PLAST 1:

  • 4-6 datljev (predhodno 15 min namočeni v vroči vodi in odcejeni)
  • 3 žlice arašidovega masla
  • 3-5 žlic mleka (živalsko / rastlinsko)
  • 1/2 žličke vanilijevega ekstrakta
  • 4 – 6 žilic praženih, rahlo soljenih arašidov

ALI

KARAMELNO ARAŠIDOVA PLAST 2: 

  • 3 žlice kokosovega sladkorja
  • 3 žlice bučnega pireja
  • 3 žlice arašidovega masla
  • 3-5 žlic mleka (živalsko / rastlinsko)
  • 1/2 žličke vanilijevega ekstrakta
  • 4 žilic praženih, rahlo soljenih arašidov

OBLIV:
150 – 200 g temne čokolade

POSTOPEK:

Banano olupimo in razpolovimo po dolgem in še počez.

Bananine ploščice razporedimo na pladenj, ki smo ga obložili s peki papirjem in za 3 ure postavimo v zamrzovalnik.

Medtem pripravimo karamelno arašidovo plast 1 ali 2: vse sestavine, razen praženih arašidov, damo v multipraktik in zmiksano v gladko zmes. Po želji med mešanjem dodamo še kako žlico mleka več, da dobimo bolj mazljivo kremo.

Bananine ploščice vzamemo iz zamrzovalnika. Po njih razporedimo karamelno arašidovo zmes in cele (ali sesekljane) pražene arašide.

Nato ploščice za cca pol ure postavimo nazaj v zamrzovalnik.

Medtem nad soparo raztopimo čokolado. Za topljenje čokolade uporabimo ozko in globoko posodico.

Iz zamrzovalnika vzamemo bananine ploščice z arašidi in jih s pomočjo palčke za ražnjiče ali vilice za fondue pomakamo v čokolado. Za tem, ko ploščice pomočimo v čokolado, jih nežno stresemo, da z njih odteče odvečna čokolada, nato jih položimo nazaj na pladenj obložen s peki papirjem.

 

Bananine ploščice ponovno postavimo v zamrzovalnik in jih tam pustimo vsaj kakšno uro preden jih postrežemo.

MOŽNOSTI:

  • v bananine ploščice lahko pred prvim zamrzovanjem zapičimo lesene palčke in naredimo sladoledne lučke
  • banane lahko razrežemo tudi na kolute in pripravimo manjše sladoledne grižljajčke
  • namesto arašidovega masla lahko uporabimo mandljevo maslo ali drugo maslo iz oreščkov  / semen
  • namesto praženih arašidov lahko uporabimo pražene mandlje ali druge oreščke / semena

Pa veselo sladkanje!

Recept iz knjige

#sladice

NAJBOLJŠE SLADICE SLOVENSKIH BLOGERJEV

PRELISTAJ IN NAROČI

 

Leave a reply

NOVO:

X
error: Ta spletna stran in vsebina je zaščitena z avtorskimi pravicami.