Domači moto piškoti

Pripravite domače moto piškote, ki bodo veliko boljši od kupljenih!

SESTAVINE:

  • 260 g moke (170 g mehke moke, 90 g ostre moke)
  • 1 žlička pecilnega praška
  • ščepec soli
  • 125 g kokosove maščobe (ali masla)
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 2 vrečki vaniljevega sladkorja
  • 2 rumenjaka
  • 2 žlici kisle smetane

TEMNO TESTO:

  • 2,5 žlice kakava v prahu
  • ščepec cimeta
  • 1/2 – 1 žlica kisle smetane

NADEV:

Čokoladni namaz po izbiri (nap.: DOMAČI ČOKOLADNI NAMAZ IZ DVEH SESTAVIN, Nutella, Viki krema …)

POSTOPEK:

Moko skupaj s pecilnim praškom presejemo v skledo za mešanje. Dodamo ščepec soli in kokosovo maščobo v majhnih koščkih. Moko in kokosovo maščobo drobimo s prsti, dokler ni mešanica podobna velikim drobtinam.

V skledo dodamo sladkor, rumenjaka in kislo smetano nato mešanico nekoliko pregnetemo, da dobimo veliko kroglo.

Testo razdelimo na dva dela. V en del umesimo kakav v prahu, ščepec cimeta in kislo smetano. Obe polovici zavijemo v folijo in postavimo na hladno za eno uro.

Nato testo razvaljamo na cca 2 mm debelo med dvema peki papirjema ali na rahlo pomokani površini.

 

 Z modelčki izrežemo poljubne oblike. Polovici piškotov izrežemo še luknjice.

 

Izrezano testo polagamo na s peki papirjem obložen pekač in jih pečemo 7-10 minut na 180 stopinj.

 

Ko se piškoti ohladijo  jih premažemo s čokoladnim namazom in po dve polovici zlepimo skupaj.
Če želimo pripraviti moto piškote na palčkah, spodnji piškot premažemo s stopljenim čokoladnim nadevom, ki se pri sobni temperaturi strdi (nap. stopljena temna / bela čokolada zmešana z malo smetane), naj položimo ploščato leseno palčko, jo prekrijemo s kupčkom čokoladnega nadeva in naj položimo zgornji piškot z luknjico. Piškote s palčko v ležecem položaju postavimo na hladno,  da se nadev strdi.
FOTO IN RECEPT: Petra Kavšek, The Foodie