Sladki polžki brez kvasa, pripravljeni v dobre pol ure, so odlična alternativa kvašenim!
Otroci jih obožujejo, priprava pa je tako preprosta, da jih z malo pomoči odraslih lahko naredijo tudi sami.
SESTAVINE:
TESTO:
- 200 g moke
- 150 g grškega jogurta / kisle smetane / veganski kokosov jogurt
- 1/2 vrečke pecilnega praška
- ščep soli
- 1-2 vaniljeva sladkorja
- 2 žlici stopljene kokosove maščobe
NADEV:
- 100 g mletih orehov
- 75 g mehkih datljev (Medjool)
- 1-2 žlički cimeta
- 1 vaniljev sladkor
- 1/4 skodelice sladke smetane / kokosove smetane
DODATEK:
- jajce za premaz (neobvezno)
- stopljena čokolada (neobvezno)
POSTOPEK:
- TESTO: Moko pomešamo s pecilnim praškom in soljo, dodamo vaniljev sladkor, jogurt in stopljeno kokosovo maščobo ter dobro premešamo, da dobimo testo. Ko je testo pripravljeno, ga pustimo stati 10 minut.
- NADEV: Vse sestavine za nadev, razen smetane, damo v multipraktik in mešamo, da dobimo gosto maso, nato po žlicah dodajamo smetano, da dobimo primerno mazav nadev.
- Pekač obložimo s papirjem za peko.
- OBLIKOVANJE POLŽKOV: Po potrebi masi za testo dodamo še malo moke, da testo ne bo lepljivo. Če želimo polžkom oblikovati glave, prihranimo nekaj testa. Ostalo testo razvaljamo na debelino cca 1/2 cm v pravokotnik, ki ga premažemo z nadevom. Namazano testo zvijemo po dolžini kot potico in previdno razrežemo na cca 1 – 1,5 cm debele rezine. Zvitek je potrebno rezati počasi in previdno, z ostrim nožem, pri tem pazimo, da se polžki ne sploščijo.
- Narezane rezine porazdelimo po pekaču. Iz prihranjenega testa polžkom oblikujemo glave in jih pritrdimo k polžji hišici.
- Pečico segrejemo na 180 stopinj.
- Polžke po želji premažemo s stepenim jajcem.
- Pekač postavimo v pečico. Pečemo 15 – 20 minut, do zlate barve.
- Ko se polžki ohladijo jim s stopljeno čokolado narišemo oči in nasmeške.
PODARITE OTROKU UNIKATNO DARILO – ČUDOVIT SPOMIN NA SKUPNE TRENUTKE V KUHINJI!