Korenčkovi mafini, ki poleg odličnega okusa navdušijo s čudovito oranžno barvo in prikupno obliko.
Več kot odlični kolački za popestritev sivih dni ter super ideja za ustvarjanje skupaj z vašimi malčki.
SESTAVINE:
(za 8 muffinov)
- 100 g korenja, olupljeno in narezano na koščke
- 80 ml kokosovega olja
- 130 ml jogurta (navadni / rastlinski)
- 120 g sladkorja
- 2 vaniljeva sladkorja
- 150 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- ščep soli
DODATKI:
- marelična marmelada
- malo ruma
- 80 g jedilne čokolade
- 4 žlice sladke smetane
- karamelizirani korenčkovi trakovi
POSTOPEK:
Korenje stresemo v kuhinjski mešalnik. Dodamo olje, jogurt, sladkor in vaniljev sladkor ter vse skupaj dobro zmiksamo, da dobimo čim bolj gladko oranžno zmes.
V večjo posodo presejemo moko in jo zmešamo s pecilnim praškom ter ščepcem soli. Prilijemo korenčkovo zmes in vse skupaj dobro ročno premešamo z metlico, da dobimo enotno zmes.
Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. V vdolbinice pekača za mafine vstavimo papirnate košarice.
S pripravljenim testom napolnimo papirnate košarice v pekaču za mafine. Mafine pečemo v ogreti pečici 18 do 22 minut oziroma toliko časa, da se po vrhu lepo zlato obarvajo. Ali so mafini pečeni, lahko preverimo tudi tako, da v en mafin zapičimo leseno palčko – če na njej ni ostankov testa, ko jo izvlečemo, so mafini pečeni.
Pečene mafine vzamemo iz pečice in jih najprej pustimo počivati približno 5 minut v pekaču. Nato pa jih odstranimo iz pekača in ohladimo.
Medtem pripravimo čokoladni premaz. V posodici nad soparo segrejemo smetano in v njej raztopimo razlomljeno čokolado. Mešamo, dokler se zmes ne poenoti.
Marmelado segrejemo v posodici na soparo. Po želji, ji lahko primešamo malo ruma.
Mafinom odrežemo zgornje dele – kupčke. Oba dela mafina po odrezani strani premažemo s segreto marmelado in čokolado.
Odrezan kupček mafina prepolovimo in oba dela položimo na s čokolado premazan vrh mafina, tako, da dobimo obliko metulja. Iz karameliziranih trakov korenja lahko metulju oblikujemo še trup in tipalke.
Tako pripravljene mafine postavimo na hladno, da se čokolada strdi.