Korenčkovi muffini s čokolado

Korenčkovi mafini, ki poleg odličnega okusa navdušijo s čudovito oranžno barvo in prikupno obliko.

Več kot odlični kolački za popestritev sivih dni ter super ideja za ustvarjanje skupaj z vašimi malčki.

SESTAVINE:

(za 8 muffinov)

  • 100 g korenja, olupljeno in narezano na koščke
  • 80 ml kokosovega olja
  • 130 ml jogurta (navadni / rastlinski)
  • 120 g sladkorja
  • 2 vaniljeva sladkorja
  • 150 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • ščep soli

DODATKI:

  • marelična marmelada
  • malo ruma
  • 80 g jedilne čokolade
  • 4 žlice sladke smetane
  • karamelizirani korenčkovi trakovi

POSTOPEK:

Korenje stresemo v kuhinjski mešalnik. Dodamo olje, jogurt, sladkor in vaniljev sladkor ter vse skupaj dobro zmiksamo, da dobimo čim bolj gladko oranžno zmes.

V večjo posodo presejemo moko in jo zmešamo s pecilnim praškom ter ščepcem soli. Prilijemo korenčkovo zmes in vse skupaj dobro ročno premešamo z metlico, da dobimo enotno zmes.

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. V vdolbinice pekača za mafine vstavimo papirnate košarice.

S pripravljenim testom napolnimo papirnate košarice v pekaču za mafine. Mafine pečemo v ogreti pečici 18 do 22 minut oziroma toliko časa, da se po vrhu lepo zlato obarvajo. Ali so mafini pečeni, lahko preverimo tudi tako, da v en mafin zapičimo leseno palčko – če na njej ni ostankov testa, ko jo izvlečemo, so mafini pečeni.

Pečene mafine vzamemo iz pečice in jih najprej pustimo počivati približno 5 minut v pekaču. Nato pa jih odstranimo iz pekača in ohladimo.

Medtem pripravimo čokoladni premaz. V posodici nad soparo segrejemo smetano in v njej raztopimo razlomljeno čokolado. Mešamo, dokler se zmes ne poenoti.

Marmelado segrejemo v posodici na soparo. Po želji, ji lahko primešamo malo ruma.

Mafinom odrežemo zgornje dele – kupčke.  Oba dela mafina po odrezani strani premažemo s segreto marmelado in čokolado.

Odrezan kupček mafina prepolovimo in oba dela položimo na s čokolado premazan vrh mafina, tako, da dobimo obliko metulja. Iz karameliziranih trakov korenja lahko metulju oblikujemo še trup in tipalke.

Tako pripravljene mafine postavimo na hladno, da se čokolada strdi.