Koruzna juha s sirom

Fantastična poletna juha iz mlade koruze, ki navduši s preprosto pripravo, čudovito sončno barvo in prijetnim, malce sladkim okusom.

SESTAVINE:

(za 4 osebe)

  • 500 g mlade koruze (iz konzerve ali še bolje sveža v storžu)
  • 100 g korenja (drobno naribano)
  • 1-2 žlici olivnega olja
  • 1 večja čebula
  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • 1 žlička česna v prahu
  • sol, poper
  • sveža zelišča: drobnjak, peteršilj, timijan
  • 150 – 200 ml mleka / smetane (živalsko / vegansko)

DODATEK:

nariban sir (živalski / veganski) – za posip

ali

2 – 3 žlice kvasnih kosmičev – vmešamo v juho

 

POSTOPEK:

PRIPRAVA KORUZE:  Koruzo olupimo, odstranimo koruzne laske. Z nožem zarežemo zrna ob storžu z vseh strani ter z nožem še nekoliko podrsamo ob storžu, da dobimo preostanek zrn.

Na olju prepražimo sesekljano čebulo, drobno nariban korenček in koruzna zrna, začinimo in zalijemo z zelenjavno jušno osnovo. Kuhamo 15 – 20 minut, da se korenje in koruza zmehčata. Nekaj minut pred koncem kuhanja dodamo še sveža sesekljana zelišča.

Zmiksamo s paličnim mešalnikom (ali drugim mikserjem) do željene teksture. Vmešamo mleko / smetano ter kvasne kosmiče (če jih uporabimo). Po želji lahko dodamo še nekoliko vode / jušne osnove  – količino dodane tekočine prilagodimo željeni gostoti juhe. Juho zavremo in postrežemo.

Ko je vroča juha na krožniku, jo posujemo z 1-2 žlicama naribanega sira. Dober tek!


SPODBUJAMO OTROŠKO KULINARIČNO USTVARJALNOST IN MEDSEBOJNO POVEZOVANJE

NAŠI ENOSTAVNI RECEPTI, omogočajo veliko svobodne kuharske ustvarjalnosti in razvijanje kreativnosti pri otrocih. Poigrajte se s predlaganimi dodatki, izboljšajte recept, vzemite samo del, idejo ali postopek in si ustvarite svojo unikatno verzijo jedi.

Da lepi trenutki in kuharske mojstrovine ne bodo utonile v pozabo, jih zapišite, narišite in fotografirajte ter ustvarite čisto svojo kuharsko – spominsko knjigo.