Marcipanovi linški piškoti

Čudoviti linški piškoti, ki se kar topijo v ustih.

SESTAVINE:

  • 260 g bele moke
  • ščep soli
  • 1/4 žličke pecilnega praška
  • 1 jajce
  • 60 g marcipana
  • 175 g masla, ogreto na sobno temperaturo
  • 75 g sladkorja v prahu
  • 2 vaniljeva sladkorja / 1 žlička vaniljeve paste
  • 1/2 žličke naribane limonine lupinice
  • marmelada (za polnilo)
  • sladkor v prahu (za posip)

POSTOPEK:

Marcipan in jajce damo v multipraktik in mešamo, da dobimo kremasto zmes.

V posodo primerno za stepanje damo zmehčano maslo, sladkor v prahu, vaniljev sladkor ter sestavine z mešalnikom stepemo. Dodamo zmes jajca in marcipana ter nadaljujemo z mešanjem, dokler ne dobimo enotno, gladko zmes. Dodamo limonino lupinico ter moko zmešano s pecilnim praškom in ščepcem soli. Zgnetemo gladko testo. Če je testo preveč lepljivo, dodamo še malo moke.

Testo zavijemo v folijo in ga za dve uri postavimo v hladilnik.

Testo odvijemo iz folije in ga na rahlo pomokani površini ali med dvema papirjema za peko razvaljamo do debeline 3-4 mm.  Z modelčki izrežemo linške piškote. Pri tem pazimo, da izrežemo enako število piškotov z luknjo in tistih brez.

Izrezane piškote previdno polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko.

Pečemo približno 7 – 9 minut na 175 °C, do zlate barve.

Ko so piškoti ohlajeni, se lotimo sestavljanja.

Piškote z luknjicami pred sestavljanjem posujemo s sladkorjem v prahu.

Marmelado blago segrejemo v posodici nad paro, da postane nekoliko tekoča.

Piškot, ki nima luknjice premažemo z marmelado in nanj položimo piškot z luknjico, katerega smo pred tem že potresli s sladkorjem v prahu. Piškota rahlo pritisnemo skupaj (ne preveč, saj so res zelo krhki).

V kolikor želimo, da piškoti ostanejo krhki, jih z marmelado namažemo dan ali dva pred postrežbo.