Čemažev kruh s sirotko

Slasten domač kruh z dodatkom čemaža in sirotke – okus je odličen, struktura kruha pa penasta in rahla.

SESTAVINE:

  • 500 g polnozrnate moke
  • 500 g bele moke
  • 40 g kvasa
  • 2 žlički sladkorja
  • 20 g soli
  • 350 ml sirotke
  • 200 ml vode
  • 50 ml olivnega olja
  • 3 pesti sesekljanega svežega čemaža

POSTOPEK:

V posodico nalijemo 1 dl mlačne sirotke, zdrobimo kvas in dodamo sladkor ter vse skupaj premešamo. Postavimo na toplo, da kvas naraste.

Moki primešamo sesekljan čemaž, dodamo kvasec, vodo, preostalo sirotko, olivno olje in sol. Zamesimo testo. Dobro pregnetemo in damo na toplo vzhajat približno 45 minut oz. toliko časa, da testo naraste. Oblikujemo hlebček, ga premažemo z vodo in zarežemo po površini. Hlebček damo v pečico, ogreto na 200 stopinj, čez 5 minut temperaturo znižamo na 180 stopinj in pečemo še 50 minut.

Vroč kruh še enkrat premažemo z vodo, pokrijemo s prtičem in pustimo, da se počasi ohladi.


ŠTEVILNE OKUSNE RECEPTE ZA JEDI S ČEMAŽEM NAJDETE V KUHARICI GOZDNA KUHINJA: