Preprosta, a zelo okusna topla sladica za hladne dni, ki trkajo na vrata.
SESTAVINE:
- 6 jabolk
NADEV:
- 200 g skute
- 2-3 žlice vanilijevega sladkorja
- 3 -4 žlice kisle smetane
- pol žličke naribane pomarančne lupinice
- cimet, po okusu
- 1/3 skodelice sesekljanega suhega sadja (rozine, datlji, slive, marelice…)
- ena žlica ruma (neobvezno)
POSTOPEK:
- Suho sadje lahko predhodno namočimo v mešanici ruma in vode.
- Jabolka operemo in jih do suhega otremo. Previdno odrežemo zgornji del s pecljem (kot pokrovček).
- Izdolbemo peščišče, nekje do tri četrtine jabolka. Najlažje to naredimo z malo kovinsko žlico.
- V skledi zmešamo vse sestavine za nadev in z maso napolnimo vdolbine jabolk.
- Na pladenj zlijemo malo vode in na vodo postavimo jabolka. Pečemo približno 20 – 30 minut na 180 °C.
- Serviramo takoj.