Pečena jabolka s skuto in suhim sadjem

Preprosta, a zelo okusna topla sladica za hladne dni, ki trkajo na vrata.

SESTAVINE:

  • jabolk

NADEV:

  • 200 g skute
  • 2-3 žlice vanilijevega sladkorja
  • 3 -4 žlice kisle smetane
  • pol žličke naribane pomarančne lupinice
  • cimet, po okusu
  • 1/3 skodelice sesekljanega suhega sadja (rozine, datlji, slive, marelice…)
  • ena žlica ruma (neobvezno)

POSTOPEK:

  1. Suho sadje lahko predhodno namočimo v mešanici ruma in vode.
  2. Jabolka operemo in jih do suhega otremo. Previdno odrežemo zgornji del s pecljem (kot pokrovček).
  3. Izdolbemo peščišče, nekje do tri četrtine jabolka. Najlažje to naredimo z malo kovinsko žlico.
  4. V skledi zmešamo vse sestavine za nadev in z maso napolnimo vdolbine jabolk.
  5. Na pladenj zlijemo malo vode in na vodo postavimo jabolka. Pečemo približno 20 – 30 minut na 180 °C.
  6. Serviramo takoj.