Piškoti gobice

Prikupne sladke gobice ali jurčki so čudovito in zelo dobro drobno pecivo, ki so ga še posebej veseli otroci in ljubitelji gobarjenja.

SESTAVINE:

(za cca 60 gobic)

ZA STEBLA:

  • 100 g moke (gladka)
  • 30 g sladkorja v prahu
  • 1 beljak
  • 40 g mletih lešnikov / orehov
  • 35 g kokosove maščobe / masla
  • vanilijev sladkor
  • 1/2 pecilnega praška

ZA KLOBUČKE:

  • 200 g moke  (gladka)
  • 1 jajce
  • 70 g sladkorja v prahu
  • vanilijev sladkor
  • 75 g kokosove maščobe / masla
  • ščepec soli
  • 3/4 vrečke pecilnega praška

ZA NADEV:

  • biskvit, ki smo ga izdolbli iz klobukov
  • rum, po okusu (neobvezno)
  • mleti lešniki / orehi (cca. 25 g)
  • marelična marmelada (cca. dve žlici)
  • kakav / čokolada v prahu  (neobvezno)
  • kava, instant v prahu / ali močna, kuhana (neobvezno)
  • cimet (neobvezno)

ZA ČOKOLADNI OBLIV:

  • temna / jedilna čokolada
  • kokosova maščoba / maslo

 

POSTOPEK:

Sestavine za stebla zgnetemo v testo.  Testo zvijemo na debelino prsta. Narežemo na 1,5 – 2 cm dolge kose in jih postavimo pokonci  ter jih na vrhu malce stisnemo, da dobimo stožec.

 

Zložimo jih na pekač obložen s papirjem za peko in pečemo cca. 10 minut pri 180 stopinjah.

Sestavine za klobučke zgnetemo v testo in pustimo počivati vsaj pol ure. Nato oblikujemo majhne kroglice (premera cca 1,5 cm – 2 cm).

Kroglice položimo na pekač obložen s papirjem za peko. Pečemo cca. 12 min pri 180 stopinjah.

Še vroče izdolbemo.  Pustimo jih, da se ohladijo.

Medtem pa naredimo maso za nadev, ki mora biti dovolj čvrsta (lešniki, rum, kakav, izdolbljen biskvit, marmelada …).

 

Klobučke napolnimo z nadevom ter vanje potisnemo steblo. Pustimo jih, da se sprimejo.

 

Nad soparo stopimo čokolado in kokosovo maščobo.  Klobučke gobic pomočimo v čokolado in jih postavimo pokonci. Oblite gobice damo v hladilnik, da se čokolada strdi.