Zvite slane palčke – razgibane kačice

Zvite slane palčke iz listnetega testa v obliki kačic so hiter in enostaven prigrizek ali predjed, čudovit za popestritev zabav ali drugih druženj. Odlično teknejo tudi kot dodatek h kremnim juham: Paradižnikova kremna juhaKremna juha z grahom, koprivami in čemažemJuha iz pečene cvetačeKoruzna juha s sirom.

 

SESTAVINE:

  • 1 zavitek listnatega testa (275 g)
  • 4–6 žlic zelenega pesta
  • 5 žlic sveže naribanega parmezana
  • razžvrkljano jajce (za premaz)
  • okras: mak ali sezamova semena, poper v zrnu

POSTOPEK:

1. Listnato testo narežemo na dva enako velika pravokotnika. En pravokotnik namažemo s pestom in potresemo z naribanim parmezanom. Čez nadev položimo nenamazan pravokotnik. Nato pravokotnik po dolžini narežemo na približno 20 trakov, širokih približno 1,5 cm.

2. Pekač obložimo s peki papirjem. Trak primemo na obeh straneh s prsti in ga zavijemo tako, da dobimo zvite palčke. Ponovimo, dokler ne zvijemo vseh 20 trakov.

Položimo jih na pekač, premažemo s stepenim jajcem, posujemo z makom in s poprovimi zrni naredimo oči.

3. V pečici, segreti na 180°C, pečemo približno 15  minut. Pečene palčke previdno vzamemo iz pečice. Postrežemo tople ali ohlajene.