Španska krompirjeva omleta

Kraljica španske kuhinje, krompirjeva tortilja, je nedvomno najbolj razširjena jed v Španiji. V barih in restavracijah vam jo bodo postregli kot prigrizek, predjed ali samostojno jed, španske družine pa si jo rade privoščijo kot lahko večerjo.

Tradicionalna španska tortilja je debela jajčna omleta s krompirjem, popečena na oljčnem olju. Ponekod dodajo omleti tudi čebulo, drugod meso. Pečeno po navadi narežejo kot torto na trikotnike. Beseda »tortilla« je pomanjševalnica od besede torta, ki je jed okrogle in ploščate oblike.

Priprava te španske omlete pa je, kot se za Špance spodobi, več kot preprosta – previdni moramo biti le pri obračanju.

SESTAVINE:

  • 6 velikih krompirjev
  • 1 večja rumena čebula
  • 6 jajc
  • sol, poper
  • oljčno olje za peko

POSTOPEK:

  • Krompir olupimo, operemo in narežemo na 3 mm debele rezine. Čebulo olupimo in narežemo na tanke obročke.
  • V ponvi segrejemo olje in po njem razporedimo plasti krompirja in čebule in pražimo na šibkem ognju, dokler krompir ni pečen. Ponev odstavimo z ognja, krompir in čebulo odcedimo, olje prihranimo za pozneje.
  • V posodi temeljito razžvrkljamo jajca, solimo in popramo po okusu. Dodamo krompir in čebulo ter premešamo.
  • V ponvi segrejemo dve žlički olja. Dodamo jajčno mešanico in pečemo na šibkem ognju toliko časa, da zakrkne. Pri obračanju omlete si lahko pomagamo še z eno ponvijo , v katero obrnemo omleto. Omleto spečemo še na drugi strani. Pečeno razrežemo na trikotnike in ponudimo toplo ali hladno.

Recept iz knjige Palačinke in omlete, Petra Kavšek


Še več slastnih idej in receptov najdete v knjigi:

Palačinke in omlete

 

Leave a reply