Tunini žepki

Tunini žepki so okusen in hitro pripravljen prigrizek, ki bo razveselil predvsem najmlajše.  Idealno za malice, piknike, zabave ali kot obrok za na pot.

Za vas imamo navodila, kako pripraviti te prikupne žepke v obliki ribic korak za korakom:

SESTAVINE:

(za 6 žepkov)

  • 1 zavitek (275 g) razvaljanega listnatega testa

NADEV:

  • 100 g tune / fileti skuše v olivnem olju (ne odcedimo, uporabimo skupaj z oljem)
  • 200 g kuhane čičerike
  • 2 žlici limoninega soka
  • sol / poper (po okusu)
  • česen v prahu / sladka mleta paprika – po okusu (neobvezno)
  • malo mleka / kisle smetane (neobnezno)
  • 1/4 male rdeče čebule (drobno sesekljana)
  • 2 – 3 žlice sesekljanega svežega peteršilja

DEKORACIJA:

  • jajce (za premaz)
  • sezamova semena
  • cel poper
  • origano (neobvezno)
  • grobo mleta sol (neobvezno)

MOŽNOSTI:

 

POSTOPEK:

NADEV:

Vse sestavine za nadev, razen mleka, sesekljane rdeče čebule in peperšilja, z mešalnikom srednje grobo zmešamo. Če se nam nadev zdi presuh, lahko dodamo še malo mleka / kisle smetane, ampak ne preveč, saj mora biti gost.

ŽEPKI:

Listnato testo narežemo na 6 kvadratov enake velikosti. Nato oblikujemo ribice kot je prikazano na fotografijah:

 

Na sredino vsakega kvadrata razporedimo nadev (cca 1 – 2 žlici). Nato kvadrat prepognemo tako, da se stikata nasprotna kota. Robove pritisemo skupaj, da se testo sprime.

Kota daljše stranice prepognemo enega čez drugega, da dobimo repek. Za usta z nožem zarežemo v testo.

Z odtisom vilic ribici oblikujemo repek. Trebušček ribice premažemo z razžvrkljanim jajcem.

 

Po vrhu posujemo sezamova semena, malo suhega origana in ščepec grobo mlete soli. Tunine žepke položimo na pekač obložen s peki papirjem. Pečemo jih 20 – 25 minut na 175 stopinjah dokler ne narastejo in se zlato obarvajo. Pečene tunine žepke vzamemo iz pečice in pustimo, da se malenkost ohladijo ter jih postrežemo.

Foto in recept: Petra Kavšek


SPODBUJAMO OTROŠKO KULINARIČNO USTVARJALNOST IN MEDSEBOJNO POVEZOVANJE

NAŠI ENOSTAVNI RECEPTI, omogočajo veliko svobodne kuharske ustvarjalnosti in razvijanje kreativnosti pri otrocih. Poigrajte se s predlaganimi dodatki, izboljšajte recept, vzemite samo del, idejo ali postopek in si ustvarite svojo unikatno verzijo jedi.

Da lepi trenutki in kuharske mojstrovine ne bodo utonile v pozabo, jih zapišite, narišite in fotografirajte ter ustvarite čisto svojo kuharsko – spominsko knjigo.

Leave a reply