Enostavna in okusna veganska bolognese omaka s sojinimi koščki. Za prilogo lahko skuhamo testenine ali pa omako uporabimo kot polnilo za lazanjo.
SESTAVINE:
- 150 g suhih sojinih koščkov
- 1 dcl paradižnikove mezge
- 1 manjša čebula, drobno nasekljana
- 2-3 veliki stroki česna
- 2 kratki stebli belušne zelene, drobno nasekljani
- 1 velik korenček, drobno nasekljan
- 2 žlici olivnega olja
- 125 ml veganskega rdečega vina (neobvezno)
- 1 žlica soljine omake
- 750 ml veganske jušne osnove / vode
- 1/4 žličke soli (ali več, po okusu)
- črni poper / čili v prahu (po okusu)
- 1 žlička prekajene mlete rdeče paprike
- Začimbe po okusu: bazilika, rožmarin, timijan, origano
POSTOPEK:
V ponvi segrejemo olivno olje, dodamo drobno nasekljano zelenjavo (čebulo, česen, zeleno in korenje). Na srednje močnem ognju pražimo 5 minut, občasno mešamo in po potrebi dolijemo malo vode / jušne osnove .
Dodamo suhe sojine koščke in sojino omako, premešamo in pražimo nekaj minut in medtem večkrat premešamo. Nato mešanico prelijemo z vinom (če delamo za otroke, rdeče vino nadomestimo z malo več jušne osnove / pradižnikove mezge) in dušimo še nekaj minut.
V večji posodi zmešamo paradižnikovo pasto in zelenjavno jušno osnovo in jo prilijemo v ponev k zelenjavi in sojinim koščkom. Začinimo z začimbami po okusu, premešamo in kuhamo na srednje močnem ognju 10 do 15 minut.
Pripravljeno vegansko bolognese omako postrežemo s testeninami in veganskim parmezanom ali jo uporabimo kot polnilo za lazanjo, slane palačinke…
Ostanke hranimo v zaprti posodi v hladilniku do 5 dni.
SPODBUJAMO OTROŠKO KULINARIČNO USTVARJALNOST IN MEDSEBOJNO POVEZOVANJE
NAŠI ENOSTAVNI RECEPTI, omogočajo veliko svobodne kuharske ustvarjalnosti in razvijanje kreativnosti pri otrocih. Poigrajte se s predlaganimi dodatki, izboljšajte recept, vzemite samo del, idejo ali postopek in si ustvarite svojo unikatno verzijo jedi.