Brezglutenska veganska torta pri kateri moko nadomestimo s fižolom, sladkor pa z datlji. Rezultat je okusna, zdrava in sočna poslastica, ki si jo lahko privoščimo popolnoma brez slabe vesti.
SESTAVINE:
BISKVIT:
- 1 pločevinka (420 g) rjavega / črnega fižola
- 5 jedilnih žlic mletih lanenih semen
- 15 jedilnih žlic vode
- 120 g grobo mlete kokosove moke
- 75 g kakava v prahu
- 175 g mehkih izkoščičenih datljev
- 3 manjša jabolka, naribana
- 1 čajna žlička vaniljeve paste
- 150 ml rastlinskega mleka
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- ščepec soli
- ščepec cimeta
ZA NAVLAŽITEV:
- rastlinsko mleko / kava
KREMA:
- 150 g temne čokolade
- 150 ml kokosovega mleka
NADEV (po želji):
- 2 banani, narezani na kolute
POSTOPEK:
Lanena semena zmešamo z vodo in pustimo stati 10 minut.
Okrogel pekač premera 18 cm obložimo s peki papirjem.
V multipraktiku (ali električnem mešalniku) miksamo kokosovo moko toliko časa, da se začne združevati in ni več sledu o mrvicah (približno 1 – 2 minuti).
Nato v multipraktik dodamo vse ostale sestavine za biskvit razen naribanih jabolk in miksamo nekaj minut, da se sestavine združijo. V maso ročno vmešamo naribana jabolka.
Maso razporedimo po pekaču. Pečemo v pečici segreti na 180 stopinj, približno 35 – 40 minut.
Počakamo, da se fižolov biskvit popolnoma ohladi in strdi (ker testo ne vsebuje glutena, ne postane čvrsto vse dokler ni ohlajeno).
KREMA: Čokolado nalomimo na majhne koščke in jo damo v posodico. Kokosovo mleko segrejemo skoraj do vretja, nato z njim prelijemo čokolado. Mešamo, da dobimo gladko zmes brez grudic. Pustimo, da se krema nekoliko ohladi.
Fižolov biskvit prerežemo vodoravno na pol, da dobimo dve tanjši plasti. 1/3 čokoladne kreme razporedimo po spodnji plasti torte, po želji jo obložimo z bananinimi koluti. Prekrijemo z zgornjo plastjo torte, ki jo po vrhu po potrebi navlažimo z mlekom ali kavo. Torto premažemo s preostalo čokoladno kremo, po želji jo okrasimo. Preden fižolovo torto postrežemo, jo za vsaj eno uro postavimo v hladilnik, da se čokoladna krema nekoliko strdi.

