Recept za odlične veganske brezmesne “mesne” kroglice v božanski kremni omaki iz pečenih rdečih paprik. Gurmanska veganska jed, ki navduši tudi mesojedce.
SESTAVINE:
BREZMESNE KROGLICE:
- 2 skodelici kuhane kvinoje (ali prosene kaše)
- 1 skodelica orehov (ali mešanih oreščkov / semen)
- 4 stroki česna, olupljeni
- 3 skodelice kuhane čičerike, odcejene in sprane
- ½ skodelice kvasnih kosmičev
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 2 žlici olivnega olja
- 2 žlički suhe bazilike
- ½ žličke suhega origana
- ½ žličke suhega timijana
- 2 žlički soli
- poper, po okusu
- 1/4 skodelice ovsene moke
OMAKA IZ PEČENIH RDEČIH PAPRIK:
- 2 pečeni rdeči papriki (1 1/2 skodelice)
- 450 ml kokosovega mleka
- 2-3 stroka česna, olupljeni
- 2 žlici olivnega olja
- 1 žlička soli
- poper, po okusu
- 1 žlička suhe bazilike
- 1 žlička suhega origana
- ½ žličke suhega timijana
- ½ žličke dimljene rdeče paprike v prahu
DODATEK:
sveža bazilika / peteršij
POSTOPEK:
BREZMESNE KROGLICE:
V multipraktiku sesekljamo orehe in česen. Dodamo sprano in odcejeno kuhano čičeriko (cca 1/2 skodelice prihranimo), kvasne kosmiče, paradižnikovo mezgo, olivo olje, začimbe in ovseno moko. Mešamo dokler ne dobimo gosto zmes, ki jo lahko oblikujemo v polpeto. Če se mešenica ne drži skupaj dodamo še malo ovsene moke. Nato primešamo preostalo čičeriko in kuhano kvinojo ter vse skupaj še enkart na hitro premešamo, da zadnji dve dodani sestavini ostaneta grobo sesekljani.
Pečico segrejemo na 190 stopinj. Zmes oblikujemo v kroglice, za vsako kroglico uporabo približno 2 do 2 1/2 žlici mase.
Kroglice polagamo na nameščen pekač. Pokapamo jih z oljem. Pečemo 20-25 minut.
OMAKA IZ PEČENIH REDEČIH PAPRIK:
Paprike popečemo v pečici (segreti na 200 stopinj). Pečemo jih toliko časa, da koža potemni. Ko se ohladijo, jih olupimo in jim odstranimo peclje in semena.
Vse sestavine za omako damo v mešalnik in mešamo dokler ne dobimo gladko zmes.
Omako zlijemo v kozico, jo pogrejemo in ji dodamo mesne kroglice. Segrevamo cca 5 minut, nato jed potresemo s sesekljanimi svežimi zelišči in poprom. Serviramo s prilogo po želji.
NASVET: kroglice združimo z omako šele tik pred serviranjem. V nasprotnem primeru se lahko preveč zmehčajo in razpadejo.
VIR prirejen in dopolnjen recept iz: https://www.thecuriouschickpea.com/vegan-meatballs-in-roasted-red-pepper-sauce/
KUHA IN FOTOGRAFIRA: Petra Kavšek, The Foodie