Veganski bananin kruh brez sladkorja

Zdrav bananin kruh iz samo petih sestavin – brez mleka, jajc in sladkorja – pa še vedno sočen, mehak in božansko dober! Recept lahko enostavno prilagodite lastnim potrebam: zmanjšate količino maščobe, izberete vrsto moke in dodatke po svojem okusu.

SESTAVINE:

  • 4 zelo zrele banane, pire + 1/2 banane za okras (neobvezno)
  • 75 g kokosovega olja*
  • 225 g moke (pšenična / pirina / ajdova)
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1 žlička sode bikarbone

DODATKI PO IZBIRI:

  • ščepec soli
  • 2 žlici kokosovega sladkorja
  • 1/2 žlice cimeta
  • 1 žlička vanilija v prahu
  • 50 g rozin
  • 50 g koščkov čokolade
  • 50 g oreščkov / semen
  • 50 g svežih borovnic

LAŽJA RAZLIČICA:

  • 30 g olja nadomestimo z jogurtom (mlečni /veganski) *

 

POSTOPEK:

Bananin pire zmešamo z oljem, dodamo moko, pecilni prašek in sodo bikarbono. Vse sestavine dobro zmešamo. Testo lahko po želji obogatimo z raznoraznimi dodatki po izbiri.

Testo pretresemo v dolg ozek pekač (cca 22 x 12 cm), ki smo ga obložili s papirjem za peko in ga z lopatko ali hrbtno stranjo žlice enakomerno razporedimo po njem in po vrhu pogladimo. Za piko na i lahko kruh po vrhu okrasimo s prepolovljeno banano, koščki čokolade ali sesekljanimi oreščki. 

Bananin kruh pečemo pri 190 °C  približno 35- 45 minut.


Leave a reply