Veganski bananin kruh brez sladkorja

Zdrav bananin kruh iz samo petih sestavin – brez mleka, jajc in sladkorja – pa še vedno sočen, mehak in božansko dober! Recept lahko enostavno prilagodite lastnim potrebam: zmanjšate količino maščobe, izberete vrsto moke in dodatke po svojem okusu.

SESTAVINE:

  • 4 zelo zrele banane, pire + 1/2 banane za okras (neobvezno)
  • 75 g kokosovega olja*
  • 225 g moke (pšenična / pirina / ajdova)
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1 žlička sode bikarbone

DODATKI PO IZBIRI:

  • ščepec soli
  • 2 žlici kokosovega sladkorja
  • 1/2 žlice cimeta
  • 1 žlička vanilija v prahu
  • 50 g rozin
  • 50 g koščkov čokolade
  • 50 g oreščkov / semen
  • 50 g svežih borovnic

LAŽJA RAZLIČICA:

  • 30 g olja nadomestimo z jogurtom (mlečni /veganski) *

 

POSTOPEK:

Bananin pire zmešamo z oljem, dodamo moko, pecilni prašek in sodo bikarbono. Vse sestavine dobro zmešamo. Testo lahko po želji obogatimo z raznoraznimi dodatki po izbiri.

Testo pretresemo v dolg ozek pekač (cca 22 x 12 cm), ki smo ga obložili s papirjem za peko in ga z lopatko ali hrbtno stranjo žlice enakomerno razporedimo po njem in po vrhu pogladimo. Za piko na i lahko kruh po vrhu okrasimo s prepolovljeno banano, koščki čokolade ali sesekljanimi oreščki. 

Bananin kruh pečemo pri 190 °C  približno 35- 45 minut.

IDEJA:  bananin kruh lahko pripravimo tudi v obliki očarljivih medvedkov, ki jih pripravimo tako, da testo za bananin kruh razporedimo po dnu nizkega pekača in po vrhu razporedimo rezine banan. Čas peke nekoliko skrajšamo. Pečen bananin kruh ohladimo, narežemo na poldogovate rezine in okrasimo s stopljeno čokolado in oreščki. Pa prijetno sladkanje!


PODARITE OTROKU UNIKATNO DARILO – ČUDOVIT SPOMIN NA SKUPNE TRENUTKE V KUHINJI!

Leave a reply