Zdrav domač čokoladno-lešnikov namaz

Najboljši in najbolj zdrav namaz za palačinke daleč naokoli! 🙂

V kulinarični knjigi Gozdna kuhinja avtorice Petre Kavšek smo našli recept za božanski domač namaz, ki ga je povsem enostavno pripraviti, povrhu vsega pa vsebuje same zdrave sestavine. Se vam zdi nemogoče? Preizkusite spodnji recept in se prepričajte sami!

SESTAVINE:

  • pol avokada
  • 6 žlic kakava v prahu
  • 12 dateljev
  • 2-6 žlic agavinega ali javorjevega sirupa (sladkamo po okusu)
  • 1/2 žličke vanilje v prahu
  • pest lešnikov
  • 0,5 -1 dl tekočine (mleko/kava/voda/rastlinsko mleko/smetana …) – neobvezno

POSTOPEK:

Vse sestavine, razen lešnikov damo v mešalnik in zmeljemo, da dobimo gladko zmes.

Lešnike razporedimo jih po pekaču in jih za 15 do 20 minut pustimo v pečici na 130 ºC. Nato lešnike zmanemo v kuhinjski krpi, da odstranimo rjavo kožico. Lešnike damo v mešalnik k ostalim sestavinam in jih zmeljemo do željene velikosti.

Na koncu pa lahko dodajamo še tekočino – približno 0,5 – 1 dl, oziroma glede na naše želje, kakšno konsistenco želimo.

Domač čokoladno-lešnikov namaz predenemo v čist kozarček za vlaganje, ki ga dobro zapremo in shranimo v hladilnik.

NASVETI:

■ Če namaz pripravljamo s posušenimi datlji, jih 30 minut pred uporabo namočimo v hladno vodo.


Še veliko zanimivih receptov za jedi iz sestavin nabranih v gozdu boste našli v kuharici

GOZDNA KUHINJA.

Leave a reply