Recept za slastno in zdravo marmelado, ki vas bo popolnoma navdušila! V njej ni niti ščepec dodanega sladkorja.
SESTAVINE:
- 1 kg borovnic
- 1 kg banan
- 1 žlica ruma (neobvezno)
- 6 žličk agar-agarja
- 1/2 skodelice izkoščičenih mehkih (ali prehodno namočenih) datljev
- 1 žlička vanilije v prahu (neobvezno)
- 3 žlice limoninega soka
POSTOPEK:
Borovnice preberemo, temeljito operemo in stresemo v večjo kozico, ki jo pristavimo na kuhalnik. Dodamo agar-agar, na koščke narezane datlje in banane, limonin sok, vanilijo v prahu in med občasnim mešanjem počasi zavremo.
Na zmernem ognju kuhamo 10 minut oziroma tako dolgo, da se borovnice in banane povsem zmehčajo. Proti koncu kuhanja dodamo še žlico ruma. Marmelado lahko pretlačimo s paličnim mešalnikom, ali pa pustimo koščke.
Nadenemo v čiste vroče kozarce, ki jih nepredušno zapremo, ovijemo v odejo in ohladimo.
Priporočamo uporabo manjših kozarčkov, ker je marmelada brez konzervansa in jo je po odprtju potrebno hraviti v hladilniku ter porabiti v čim krajšem času.
Foto in recept: Petra Kavšek
Leave a reply