Ko si zaželimo nekaj sladkega, ni boljšega od doma pečenih kukijev (ameriški piškoti s koščki čokolade)! Saj so zelo preprosti za pripravo in v pol ure že na mizi.
Danes vam predstavljmo različico čokoladnih kukijev brez jajc, z dodatkom jogurta, ki jih odlikuje čudovit okus, hrustljava skorjica in mehka čokoladna sredica.
Čokoladni kukiji so lahko tudi odlična ideja za ustvarjanje z otroki, saj omogočajo, da se brez posebnega truda in modelčkov poigramo z obliko piškotov.
SESTAVINE:
- 1 skodelica kokosovega sladkorja (ali 1/2 skodelice belega sladkorja + 1/2 skodelice rjavega sladkorja)
- 1/2 skodelice kokosove maščobe / masla
- ½ skodelice jogurta (navadni / veganski)
- 2 žlički vaniljevega ekstrakta
- 1 ¾ skodelice moke
- ½ žličke sode bikarbone
- ½ žličke soli
- ščepec cimeta
- 2/3 skodelice čokoladnih koščkov / kapljic
DODATKI:
- čokoladni obliv
POSTOPEK:
Pečico segrejemo na 190 stopinj.
Mehko kokosovo maščobo in sladkor penasto umešamo z mešalcem. Med mešanjem dodamo še na sobno temperaturo segret jogurt in vaniljev ekstrakt. V drugi posodi posebaj zmešamo moko, sodo bikarbono, cimet in sol. Suhe sestavine dodamo mokrim, ter z električnim mešalnikom mešamo pri nizki hitrosti, da dobimo homogeno zmes.
Dodamo koščke čokolade in vse dobro premešamo s kuhinjsko lopatico.
Iz mase oblikujemo kroglice, jih sploščimo in z razmikom polagamo na pekač obložen s papirjem za peko.
Oblika Miki Miške: v primeru, da želimo pripraviti piškote v obliki Miki Miške, oblikujemo ušesa iz dveh manjših kroglic, ki jih sploščimo in pritrdimo k večjemu krogu iz testa. Kot lepilo lahko uporabimo beljak ali moko in hladno vodo zmešano, tako gostoto, da se lahko lepo maže s čopičem.
Kukije pečemo 8 -10 minut. Ohlajene lahko okrasimo s čokoladnim oblivom in marcipanom.
FOTO IN RECEPT: Petra Kavšek, The Foodie
PODARITE OTROKU UNIKATNO DARILO – ČUDOVIT SPOMIN NA SKUPNE TRENUTKE V KUHINJI!