10 IDEJ, KAKO OTROKE SPODBUDIMO ZA KUHANJE

Učenje kuhanja ima za otroke številne pozitivne učinke, kot so: okrepi otrokovo samozavest in ponos,  je zabaven način pridobivanja znana s področja matematike, fizike, kemije in jezika, omogoča razvijanje otrokove ustvarjalnosti, in še bi lahko naštevali.

Več o tem, kako učenje kuhanja pozitivno vpliva na otrokov razvoj najdete TUKAJ >>> 12 RAZLOGOV, ZAKAJ JE KUHANJE ZA OTROKE EDINSTVENA ŠOLA ZA ŽIVLJENJE

Da bo motiviranje in vključevanje otrok v proces kuharskih opravil bolj zabavno, smo za vsa pripravili nekaj nasvetov in idej:

  • Vključite otroke v fazo načrtovanja in nakupovanja ter jim omogočite, da izberejo nekaj sestavin po svoji izbiri.
  • Spodbudite otroke, da se vam pridružijo v kuhinji, ko kuhate in jih prosite za pomoč pri lažjih opravilih (npr. oblikovanje falafla, izrezovanje piškotov, nadevanje pice…)
  • Ko otrok razume, kako recept deluje, ga spodbudite, da poskusi z novimi okusi. Vključite ga v proces ustvarjanja jedi, tako da k njihovi najljubši hrani skuhate še kaj novega – naj bo to zelenjava v palačinkah ali nova omaka na dobrih starih testeninah – to bo spodbudilo njihovo ustvarjalnost in veselje do kuhanja.

  •  Izlete v naravo spremenite v  kulinarično pustolovščino – nabiranje gozdnih sadežev, gob ali kostanja. Nad kuhanjem s sestavinami, ki so jih sami nabrali, bodo otroci še bolj navdušeni.
  • Otrok naj naredi svojo kuharsko knjigo in vanjo zapisuje ter ilustrira svoje priljubljene recepte. Fotografirajte njegove kuharske umetnine in dodajte fotografije v knjigo. Čez leta se bo z veseljem spominjal svojih prvih kulinaričnih dogodivščin. Odlična ideja za darilo:  KUHARSKO-SPOMINSKE KNJIGE ZA OTROKE

  • Podarite otroku predpasnik in otroške gospodinjske pripomočke, ki bodo kuhi dali poseben čar.
  • Igrajte se in skupaj ustvarjajte prikupne oblike in dekoracije hrane. VELIKO IDEJ NAJDETE >>> TUKAJ

  • Postavite jim izziv kuhanja celotnega obroka in povabite prijatelje ali družino, da uživajo rezultate. To bo okrepilo njihov občutek za samostojnost in zadovljstvo ob dosežku.
  • Naj otrok izdela svoja slastna darilca in z njimi obdari prijatelje in družinske člane ob praznikih ali rojstnih dnevih. Ideje za darila iz domače kuhinje najdete TUKAJ.

  • Ne jezite se zaradi nereda, to je obvezni del procesa. Vzdušje naj bo prijetno, zabavno, svobodno, igrivo in usmerjeno v spodbujanje otrokove kreativnosti.

PODARITE OTROKU UNIKATNO DARILO – ČUDOVIT SPOMIN NA SKUPNE TRENUTKE V KUHINJI!

-10% NA VSE PERSONALIZIRANE KUHARSKE ZVEZKE IN KUHARSKO-SPOMINSKE KNJIGE

X