Črno beli piškoti

Zelo preprosti piškoti, ki jih lahko z le malo ustvarjalne žilice spremenimo v kekse kot iz slaščičarne. Super ideja za ustvarjanje z otroki!

SESTAVINE:

  • 260 g moke (170 g mehke moke, 90 g ostre moke)
  • 1 mala žlica pecilnega praška
  • ščepec soli
  • 125 g kokosove maščobe (ali masla)
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 2 vrečki vaniljevega sladkorja
  • 1 jajce (ali ½ pretlačene banane)
  • 2 -3 žlice mletih mandljev + 1 žlica kisle smetane (neobvezno)
  • Temno testo:
  • 1 ½ velike žlice kakava v prahu
  • 1 velika žlica sladke smetane ali mleka

 

POSTOPEK:

  1. Moko skupaj s pecilnim praškom presejemo v skledo za mešanje. Dodamo ščepec soli in kokosovo maščobo v majhnih koščkih. Moko in kokosovo maščobo drobimo s prsti, dokler ni mešanica podobna velikim drobtinam.
  2. V skledo dodamo sladkor in jajce, nato mešanico nekoliko pregnetemo, da dobimo veliko kroglo.
  3. Testo razdelimo na dva dela. V en del umesimo kakav v prahu in smetano ali mleko. Obe polovici zavijemo v folijo in postavimo v hladilnik za eno do dve uri.
  4. Nato uporabimo veliko mero domišljije in ustvarjamo čudovite polžke, čebelice, šahovnice in podobno …
  5. Piškote zložimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pečemo na 180 °C približno 8–10 minut do zlato rjave barve.

Primer polžka: na pomokani površini enakomerno razvaljamo po eno svetlo in temno kepo testa 3 mm (do 0,5 cm) na debelo. (Nekaj svetlega testa prihranimo za kasneje.) Plošči testa damo eno na drugo in ju z valjarjem nežno stisnemo. Testo (svetlo in temno) zvijemo po daljši stranici, stike stisnemo skupaj. Zavijemo v plastično folijo in postavimo za 30 minut v zmrzovalnik. Valj iz dvobarvnega testa narežemo na 0,5 cm debele rezine. Iz preostalega svetlega testa posebej oblikujemo trupe polžkov, jih položimo ob polžje hišice in s prsti dobro stisnemo skupaj. (Kot lepilo uporabimo malo vode ter s prsti navlažimo rob testa, da se bolje sprime.) Z zobotrebcem narišemo oči in usta.

Ideje za različne oblike piškotov:

VIR: recept najdete tudi v vseh naših KUHARSKO-SPOMINSKIH KNJIGAH ZA OTROKE 


Leave a reply