Mandljevi kupčki

Mandljevi kupčki z belo čokolado in kandirano višnjo so preprosti in okusni piškoti z nežnim mandljevim okusom in prazničnim pridihom.

SESTAVINE:

  • 240 g mehkega masla
  • 180 g sladkorja v prahu
  • 2 jajci
  • 2 zavitka vaniljeva sladkorja
  • 400 g moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 150 g mandljevih lističev (→ 120 g v testo, 30 g za posip po vrhu)
  • (opcijsko) 1 jajčni beljak za premaz — če nimaš dodatnega beljaka, premaz z malo mleka ali nič premazovanja
  • 100 g bele čokolade (stopljene, za polnilo)
  • kandirane višnje (za dekoracijo)

POSTOPEK:

  1. Zamesimo testo:
    Mehko maslo, sladkor v prahu, vaniljev sladkor in jajci penasto umešamo z mešalnikom.
    Nato ročno primešamo moko, zmešano s pecilnim praškom, in 120 g mandljevih lističev.
  2. Oblikovanje piškotov:
    Iz testa oblikujemo kroglice, jih rahlo sploščimo in polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko.
    Na sredino vsake kroglice z ročajem kuhalnice naredimo manjšo vdolbinico.
  3. Premaz in posip:
    Piškote premažemo z rahlo stepenim beljakom in okoli vdolbinice posujemo 30 g mandljevih lističev.
    Po vrhu jih še enkrat nežno premažemo z beljakom.
  4. Peka:
    Pečemo v ogreti pečici na 180 °C približno 10–12 minut, da rahlo porjavijo po robovih.
    Nato jih vzamemo iz pečice in pustimo nekaj minut, da se rahlo ohladijo.
  5. Polnjenje:
    Belo čokolado stopimo nad paro ali v mikrovalovki.
    V vsako vdolbinico žličko ali s pomočjo brizgalke dodamo stopljeno belo čokolado, nato na vrh položimo polovico kandirane višnje.
  6. Hlajenje:
    Piškote pustimo, da se popolnoma ohladijo, da se bela čokolada strdi.