Mandljevi kupčki z belo čokolado in kandirano višnjo so preprosti in okusni piškoti z nežnim mandljevim okusom in prazničnim pridihom.
SESTAVINE:
- 240 g mehkega masla
- 180 g sladkorja v prahu
- 2 jajci
- 2 zavitka vaniljeva sladkorja
- 400 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 150 g mandljevih lističev (→ 120 g v testo, 30 g za posip po vrhu)
- (opcijsko) 1 jajčni beljak za premaz — če nimaš dodatnega beljaka, premaz z malo mleka ali nič premazovanja
- 100 g bele čokolade (stopljene, za polnilo)
- kandirane višnje (za dekoracijo)
POSTOPEK:
- Zamesimo testo:
Mehko maslo, sladkor v prahu, vaniljev sladkor in jajci penasto umešamo z mešalnikom.
Nato ročno primešamo moko, zmešano s pecilnim praškom, in 120 g mandljevih lističev. - Oblikovanje piškotov:
Iz testa oblikujemo kroglice, jih rahlo sploščimo in polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko.
Na sredino vsake kroglice z ročajem kuhalnice naredimo manjšo vdolbinico. - Premaz in posip:
Piškote premažemo z rahlo stepenim beljakom in okoli vdolbinice posujemo 30 g mandljevih lističev.
Po vrhu jih še enkrat nežno premažemo z beljakom. - Peka:
Pečemo v ogreti pečici na 180 °C približno 10–12 minut, da rahlo porjavijo po robovih.
Nato jih vzamemo iz pečice in pustimo nekaj minut, da se rahlo ohladijo. - Polnjenje:
Belo čokolado stopimo nad paro ali v mikrovalovki.
V vsako vdolbinico žličko ali s pomočjo brizgalke dodamo stopljeno belo čokolado, nato na vrh položimo polovico kandirane višnje. - Hlajenje:
Piškote pustimo, da se popolnoma ohladijo, da se bela čokolada strdi.
