Enostavne in hitro pripravljene cheesecake rezine s sladkimi mareličnimi čebelicami so čudovita kombinacija, ki očara – najprej oči, nato še brbončice.
SESTAVINE:
(za manjši pravokotni pekač 15 x 24 cm, cca 12 rezin)
PIŠKOTNA PODLAGA:
- 130 g maslenih piškotiov (npr. Albert keksi)
- 55 g masla
- 2 – 3 žlice mleka
- 1/8 žličke soli
CHEESECAKE KREMA:
- 340 g skute / kremnega sira
- 90 g sladkorja v prahu
- 1 žlička vaniljeve paste
- 250 g kisle smetane / grškega jogurta
- 150 ml rastlinske sladke smetane za stepanje
DEKORACIJA:
- marelična marmelada
- polovičke marelic iz kompota
- temna čokolada
- mandljevi lističi
- marcipan / bela čokolada
POSTOPEK:
Pekač obložimo s papirjem za peko (pekač lahko predhodno premažemo s kokosovim oljem – na ta način se bo papir lepo oprijel stranic pekača).
PIŠKOTNA PODLAGA:
V sekljalniku dobro zmeljemo maslene piškote, ki jih pretresemo v posodo. Maslo stopimo in ga prilijemo k zmletim piškotom, dodamo mleko in sol ter dobro premešamo. Pripravljeno drobtinasto testo stresemo na pekač, ga čvrsto pritisnemo na dno in postavimo na hladno.
CHEESECAKE KREMA:
V skledo damo skuto in sladkor v prahu ter približno 3 minute stepamo z električnim mešalnikom, da dobimo enotno zmes. Dodamo vaniljo in kislo smetano ter nadaljujemo s stepanjem še približno 30 sekund. V drugi posodi stepemo dobro ohlajeno sladko smetano, ki jo nato z metlico ročno primešamo mešanici skute in kisle smetane.
Pekač s piškotnim dnom vzamemo iz hladilnika in čez enakomerno razporedimo cheesecake kremo. Vse skupaj postavimo nazaj v hladilnik za približno 6 ur (ali čez noč).
DEKORACIJA:
Na peki papir razporedimo odcejene polovičke marelic in jih po vrhu s papirnatimi brisačami temeljito osušimo.
Čokolado stopimo nad paro. S stopljeno čokolado napolnimo silikonsko posodico ali vrečko za dekoriranje ter polovičke marelic dekoritamo kot prikazuje slika.
Čebelicam naredimo oči s pomočjo marcipana in čokolade (namesto marcipana lahko uporabimo tudi belo čokolado).
Na vrsti so čebelja krilca. Z nožem zarežemo v marelico in v zarezo vstavimo 2 mandljeva lističa.
Čebelice postavimo na hladno, da se čokolada strdi.
Pripravimo marelično marmelado – če je marmelada trda, jo stopimo v posodici na paro in ohladimo.
SERVIRANJE SLADICE:
Po šestih urah sladico vzamemo iz hladilnika, jo narežemo na rezine ter dekoriramo z marelično marmelado in mareličnimi čebelicami.
FOTO IN RECEPT: Petra Kavšek, The Foodie