Recept za preproste, hrustljave in okusne ovsene piškote, ki ga je vredno imeti vselej pri roki in čim večkrat uporabiti.
Oblike in dodatke pa lahko vsakič znova prilagodimo našim željam in domišljiji.
SESTAVINE:
- 1/2 skodelice (113 g) nesoljenega zmehčanega masla
- 1/2 skodelice (100 g) rjavega sladkorja
- 1/4 skodelice (50 g) mletega sladkorja
- 1 ½ žličke vanilijevega ekstrakta
- 1 jajce (sobna temperatura)
- 3/4 skodelice + 2 žlici (110 g) večnamenske moke
- 1 žlička koruznega škroba
- 1/2 žličke sode bikarbone
- 1/4 žličke soli
- 1/4 žličke mletega cimeta
- 1 1/2 (143 g) skodelice ovsenih kosmičev
Dodatki po želji: cimet, sesekljani orehi, mleta sezamova semena, kokosova moka, rozine, brusnice, čokoladni koščki
DEKORACIJA (neobvezno):
temna čokolada, stopljena
bela čokolada, stopljena
marcipan
sladkorni okraski
POSTOPEK:
Pečico segrejemo na 190°C. Pekač obložimo s peki papirjem.
Maslo in sladkor penasto umešamo. Dodamo jajce in vanilijev ekstrakt ter stepamo še dve minuti.
V drugi posodi zmešamo ostale sestavine.
Primešamo želene dodatke.
Testo oblikujemo v želeno obliko in piškote položimo na pekač.
Pečemo 10-12 minut do zlato rumene barve. Preden piškote odstranimo s pladnja, jih pustimo, da se nekoliko ohladijo.
Ko so popolnoma ohlajeni, jih po želji lahko še okrasimo.
IDEJA ZA USTVARJANJE Z OTROKI:
VALENTINOVI PIŠKOTI MEDVEDKI S SRČKI IZ MARCIPANA.
OVSENI PIŠKOTI MEDVEDKI NA POČITNICAH OKRAŠENI Z OKRASKI IZ SLADKORNE MASE.
NAJ TUDI VAŠ MALI KUHARSKI MOJSTER USTVARI ČISTO SVOJO KUHARSKO KNJIGO, KI GA BO CELO ŽIVLJENJE SPOMINJALA NA SLADKE TRENUTKE IZ OTROŠTVA.