Enostaven ploščat kruh (fokača / foccacia) s pomladno dekoracijo iz svežih zelišč in čebule.
SESTAVINE:
- 200 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 1/4 žličke soli
- 125 g grškega jogurta / kisle smetane
- 4 žlice olivnega olja
- česen v prahu, suha zelišča (po želji)
DEKORACIJA in POSIP:
- grobo mleta sol
- sveža zelišča (drobnjak, timijan, origano …)
- narezana sveža zelenjava (čebula, paprika …)
POSTOPEK:
Moko zmešamo s pecilnim praškom in soljo. Primešamo jogurt in po želji dodamo začimbe ter na hitro zmesimo v homogeno testo. Po potrebi dodamo malo moke, če je testo zelo lepljivo. Ko se testo oblikuje v kepo in se ne oprijema več rok, prenehajte z mešanjem ali gnetenjem.
Pekač (velikosti približno 25 x 22 cm) obložimo s papirjem za peko, ki ga namastimo z dvema žicama olivnega olja. Testo z lopatko prenesemo na pekač in ga z naoljenimi rokami razporedimo po pekaču. Nato se lotimo dekoracije s svežimi zelišči in narezano zelenjavo po izbiri. Preden damo v pečico, fokačo (skupaj z dekoracijo) s pomočjo čopiča narahlo premažemo z olivnim oljem ter posujemo z grobo mleto soljo.
Pekač postavimo v pečico, ki smo jo predhodno segreli na 200 stopinj. Po 20 minutah peke temperaturo znižamo na 180 stopinj, fokačo vzamemo iz pečice ter dekoracijo s pomočjo čopiča premažemo z vodo (kar po preprečilo, da bi se dekoracija preveč zapekla).
Nato pekač postavimo nazaj v pečico in fokačo pečemo še 10 – 15 minut. Vzamemo iz pečice in počakamo, da se fokača nekoliko ohladi, preden jo razrežemo.
Foto in recept: Petra Kavšek, The Foodie