Naveličani klasične lazanje? Za vas imamo odlično idejo – mesna zloženka iz palačink!
Za brezmesno različico lahko mesni nadev nadomestimo z Vegansko bolognese omako iz sojinih koščkov.
SESTAVINE:
(RECEPT ZA LAZANJO IZ 10 PALAČINK.)
Testo:
- žvrkljano testo za slane palačinke (RECEPT TUKAJ)
- 1 žlička origana
Mesni nadev (ali Veganska bolognese omaka)
- 300 g mlete govedine
- 60 g prekajene slanine
- 40 g kokosove maščobe / olivnega olja
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 2 korenčka
- 1 vejica zelene
- 1 dcl kozarec vina (neobvezno)
- nekaj listov nasekljane bazilike
- 300 g olupljenega paradižnika iz pločevinke
- 2 žlici paradižnikove mezge
- zajemalka tople vode ali juhe
- mleko po potrebi (neobvezno)
- 1 lovorov list, muškatni orešček
- sol, poper
Poleg tega še:
- 180 g kisle smetane
- 130 g naribanega sira za posip
- olivno olje za pekač
POSTOPEK:
1. Masi za palačinke dodamo žličko origana in spečemo 10 tankih palačink. (Odličen recept za palačinke: TUKAJ)
2. Mesno omako pripravimo tako, da na maščobi rahlo popražimo nasekljano slanino, dobro sesekljano čebulo, sveže strt česen, sesekljan korenček in zeleno. Dodamo mleto meso, solimo, popopramo, odišavimo z muškatnim oreščkom in lovorovim listom ter še malo popražimo. Prilijemo vino / vodo. Ko izpari, dodamo paradižnik, baziliko ter mezgo, ki smo jo razmešali z žlico ali dvema tople vode ali juhe. Ko omaka zavre, dušimo pokrito na manjšem ognju približno 15 minut. Po potrebi po malem prilivamo mleko / vodo.
3. Okroglo ognjevarno posodo dobro namastimo. Dno pokrijemo s palačinko in jo na tanko premažemo s kislo smetano. Nanesemo plast mesne omake. Nalagamo plast za plastjo, dokler ne porabimo vseh sestavin. Vrhnjo palačinko obložimo z mesno omako, kislo smetano in naribanim sirom. V pečici, segreti na 200 °C, pečemo približno 25 minut, da se lepo zapeče.
Recept iz knjige: Palačinke in omlete, Petra Kavšek
SPODBUJAMO OTROŠKO KULINARIČNO USTVARJALNOST IN MEDSEBOJNO POVEZOVANJE
NAŠI ENOSTAVNI RECEPTI, omogočajo veliko svobodne kuharske ustvarjalnosti in razvijanje kreativnosti pri otrocih. Poigrajte se s predlaganimi dodatki, izboljšajte recept, vzemite samo del, idejo ali postopek in si ustvarite svojo unikatno verzijo jedi.