Veganska bolognese omaka

Enostavna in okusna veganska bolognese omaka s sojinimi koščki. Za prilogo lahko skuhamo testenine ali pa omako uporabimo kot polnilo za lazanjo.

SESTAVINE:

  • 150 g suhih sojinih koščkov
  • 1 dcl paradižnikove mezge
  • 1 manjša čebula, drobno nasekljana
  • 2-3 veliki stroki česna
  • 2 kratki stebli belušne zelene, drobno nasekljani
  • 1 velik korenček, drobno nasekljan
  • 2 žlici olivnega olja
  • 125 ml veganskega rdečega vina (neobvezno)
  • 1 žlica soljine omake
  • 750 ml veganske jušne osnove / vode
  • 1/4 žličke soli (ali več, po okusu)
  • črni poper / čili v prahu (po okusu)
  • 1 žlička prekajene mlete rdeče paprike
  • Začimbe po okusu: bazilika, rožmarin, timijan, origano

POSTOPEK:

V ponvi segrejemo olivno olje, dodamo drobno nasekljano zelenjavo (čebulo, česen, zeleno in korenje). Na srednje močnem ognju pražimo 5 minut, občasno mešamo in po potrebi dolijemo malo vode / jušne osnove .

Dodamo suhe sojine koščke in sojino omako, premešamo in pražimo nekaj minut in medtem večkrat premešamo.  Nato mešanico prelijemo z vinom (če delamo za otroke, rdeče vino nadomestimo z malo več jušne osnove / pradižnikove mezge) in dušimo še nekaj minut.

V večji posodi zmešamo paradižnikovo pasto in zelenjavno jušno osnovo in jo prilijemo v ponev k zelenjavi in sojinim koščkom. Začinimo z začimbami po okusu, premešamo in kuhamo na srednje močnem ognju 10 do 15 minut.

Pripravljeno vegansko bolognese omako postrežemo s testeninami in veganskim parmezanom ali jo uporabimo kot polnilo za lazanjo, slane palačinke…

Ostanke hranimo v zaprti posodi v hladilniku do 5 dni.


SPODBUJAMO OTROŠKO KULINARIČNO USTVARJALNOST IN MEDSEBOJNO POVEZOVANJE

NAŠI ENOSTAVNI RECEPTI, omogočajo veliko svobodne kuharske ustvarjalnosti in razvijanje kreativnosti pri otrocih. Poigrajte se s predlaganimi dodatki, izboljšajte recept, vzemite samo del, idejo ali postopek in si ustvarite svojo unikatno verzijo jedi.

Da lepi trenutki in kuharske mojstrovine ne bodo utonile v pozabo, jih zapišite, narišite in fotografirajte ter ustvarite čisto svojo kuharsko – spominsko knjigo.

error: Ta spletna stran in vsebina je zaščitena z avtorskimi pravicami.