Enostaven recept za mesne kroglice in paradižnikovo omako – jed, ki je še posebaj priljubljena med malimi jedci. Otroci se običajno izredno razveselijo tudi, ko lahko sodelujejo pri pripravi teh okusnih kroglic, zato jih povabite v kuhinjo in skupaj ustvarite nepozabne trenutke polne zabave in kulinaričnih užitkov.
SESTAVINE:
KROGLICE:
- 500 g mletega mesa
- 3 – 4 žlice drobtin ali pšeničnega zdroba
- 1 jajce, razžvrkljano
- 1/2 žlice posušenega origana
- 1 žlička česna v prahu
- 2 žlici naribanega parmezana
- sol in poper, po okusu
- 2 žlici olivnega olja, za peko
OMAKA:
- 500 – 700 ml paradižnikove mezge
- 2 stroka česna
- 2 žlici olivnega olja
- 1 žlička posušenega origana
- nekaj listov sveže bazilike
- 1 žlička soli
- poper po okusu
- ščepec sladkorja
POSTOPEK:
KROGLICE:
Pečico segrejemo na 175 stopinj Celzija.
Dno pekača namastimo z 1 žlico olja.
V večjo posodo damo vse sestavine za kroglice in jih dobro ročno premešamo. Iz mase oblikujemo kroglice, ki jih polagamo na pripravljen pekač. Kroglice po vrhu premažemo s preostalim oljem.
Pekač z oblikovanimi mesnimi kroglicami postavimo v pečico. Pečemo 25 – 30 minut.
OMAKA:
Česen olupimo in drobno sesekljamo. Listke bazilike zrežemo na tanke rezine.
V kozici segrejemo olivno olje. Dodamo česen in takoj, ko zadiši, prilijemo paradižnikovo mezgo.
Omako po okusu začinimo s soljo in poprom, dodamo ščepec sladkorja, začimbe in zelišča. Previdno vložimo še pečene mesne kroglice in nad šibkim ognjem med občasnim mešanjem kuhamo še 5 – 10 minut oziroma do želene gostote.
Paradižnikovo omako in mesne kroglice ponudimo s kuhanimi testeninami, pire krompirjem ali rižem.
SPODBUDITE OTROKOVO LJUBEZEN DO KUHANJA IN USTVARJANJA S PERSONALIZIRANO KUHARSKO – SPOMINSKO KNJIGO!