Preprosti in nadvse okusni krhki keksi z mandljevimi lističi, ki jih lahko z malo spretnosti spremenimo v čudovite rožice.
SESTAVINE:
- 240 g mehkega masla
- 180 g sladkorja v prahu
- 2 jajci
- 2 vaniljeva sladkorja
- 400 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 150 g mandljevih lištičev
DODATKI:
- beljak za premaz
- mandljevi lističi za okras
- marelična marmelada
POSTOPEK:
Mehko maslo, sladkor v prahu, vaniljev sladkor in jajci penasto umešamo z mešalcem. Nato zmesi ročno primešamo moko s pecilnim praškom in mandljeve lističe.
Iz testa naredimo kroglice, ki jih sploščimo in polagamo na pekač obložen s papirjem za peko. Na sredini vsake kroglice s kuhalnico vtisnemo luknjo.
Kroglice premažemo z beljakom in okrog vtisnjene luknje polagamo mandljeve lističe. Preden jih damo v pečico, jih po vrhu še enkrat premažemo z beljakom. Pečemo jih v pečici ogreti na 180 stopinj 10-12 minut.
POLNJENJE Z MARMELADO:
Piškote lahko po 5-7 minutah peke vzamemo iz pečice in vdolbinice napolnimo z marmelado s pomočjo brizgalke. Ponovno jih postavimo v pečico in spečemo do konca.
Marmelado v vdolbinice piškotov nabizgamo tudi, ko so piškoti pečeni in ohlajeni.
Foto in recept: Petra Kavšek, The Foodie
Recept iz knjige