Sladki kvašeni ptički, ali vozlički so mehko, okusno in enostavno pripravljeno pecivo, ki odlično tekne s skodelico čaja ali toplega mleka.
SESTAVINE:
- 500 gladke moke
- 250 ml mleka
- ½ kocke kvasa
- 6 žlic olja
- 2 rumenjaka
- 2 žlici sladkorja + 2 žlički sladkorja za kvasevec
- 2 zavitka vanilijevega sladkorja (neobvezno)
- ½ žličke soli
- rozine
POSTOPEK:
- V mlačno mleko, ki smo mu dodali 2 žlički sladkorja, zdrobimo kvas in pustimo vzhajati približno 10 minut.
- V posodo damo moko, sol, kristalni in vaniljev sladkor, vzhajan kvas, en rumenjak in olje. Testo dobro pregnetemo in pustimo počivati približno 30 – 45 minut (naj naraste do dvojne količine).
- Iz testa oblikujemo valj in ga narežemo na kose. Kose oblikujemo v valje in jih zavežemo v vozel. Iz enega od obeh štrlečih koncev s škarjami oblikujemo kljun. Drugi konec rahlo potegnemo in s škarjami nekajkrat vrežemo, da nastane rep.
- Preden jih postavimo v pečico, ptičke premažemo z razžvrkljanim rumenjakom ter jim dodamo narezane koščke rozin za oči.
- Pečemo 20 minut na 180 °C.
USTVARI SI SLADKE SPOMINE!
PERSONALIZIRANE KUHARSKO – SPOMINSKE KNJIGE ZA OTROKE