Slivovi cmoki iz krompirjevega testa so klasična sladica, ki združuje mehko testo, sočne slive in sladke cimetove drobtine. S tem preprostim receptom boste hitro pripravili domačo poslastico, ki razveseli vsakogar.
SESTAVINE:
TESTO:
- 500 g moknatega krompirja
- 75 g ostre moke
- 75 g mehke moke
- 1 jajce
- 1 žlica masla / margarine
- ščep soli
NADEV:
- manjše slive
- slivova marmelada / sladkor v kockah
POSIP:
- 60 g masla
- 5 žlic krušnih / piškotnih drobtin
- 2 žlici sladkorja ali po okusu
- cimet, po okusu
POSTOPEK:
Priprava krompirja Najprej olupimo krompir in ga narežemo na kose.
Kose krompirja damo v lonec, jih prelijemo s hladno vodo in rahlo osolimo.
Zavremo in kuhamo, dokler krompir ni mehak.
Priprava testa Ko je krompir kuhan, ga odcedimo in še vročega pretlačimo, da dobimo gladko maso.
Uporabimo lahko tlačilko za krompir ali vilico.
V pretlačen krompir dodamo ostro in mehko moko, jajce, maslo in ščep soli.
Vse sestavine skupaj premešamo in zamesimo mehko testo.
Če se testo preveč lepi, lahko dodamo še malo moke.
Priprava nadeva Slive operemo, jih prepolovimo in odstranimo koščice.
V vsako slivo lahko dodamo malo slivove marmelade ali kocko sladkorja.
Oblikovanje cmokov Na pomokani površini razvaljamo testo na približno 0,5 cm debeline.
Testo narežemo na kvadrate, dovolj velike, da vanje zavijemo slive (cca 5×5 cm).
Na vsak kvadrat položimo slivo z nadevom, nato pa robove testa združimo in oblikujemo cmok.
Kuhanje cmokov V velikem loncu zavremo vodo in jo rahlo osolimo.
Cmoke nežno spustimo v vrelo vodo.
Ko cmoki priplavajo na površje, jih kuhamo še približno 5 minut.
Priprava posipa Medtem ko se cmoki kuhajo, na ponvi raztopimo maslo.
Dodamo drobtine in jih rahlo prepražimo, da postanejo zlato rjave.
Nato vmešamo še sladkor in cimet po okusu.
Postrežba Kuhane cmoke previdno vzamemo iz vode in jih povaljamo v pripravljenih drobtinah.
Skrivnostna sestavina je vedno LJUBEZEN.
UNIKATNO, ZABAVNO IN UPORABNO DARILO ZA LJUBITELJE KUHANJA:
PERSONALIZIRANI ZVEZKI ZA RECEPTE