Dišeči medenjaki

Omamno dišeči praznični piškoti, ki jih bo (pre)hitro zmanjkalo!

  • 75 g masla (ali kokosove maščobe)
  • 1 majhno jajce
  • 275 g moke
  • 50 g medu
  • ščepec soli
  • 1 mala žlica pecilnega praška
  • 100 g kokosovega sladkorja
  • 1 velika žlica cimeta ali začimb za medenjake
  1. Moko skupaj s cimetom in pecilnim praškom presejemo v skledo za mešanje. Dodamo ščepec soli ter maslo v majhnih koščkih. Moko in maslo drobimo s prsti, dokler ni mešanica podobna velikim drobtinam.
  2. Jajce ubijemo v kozarec in ga zmešamo z vilicami. Dodamo med in ga stepemo z jajcem. V skledo (k drobtinam iz moke in masla) dodamo sladkor ter mešanico jajca in medu, nato mešanico nekoliko pregnetemo, da dobimo veliko kroglo. Kroglo damo v vrečko in testo postavimo za 30 minut v hladilnik.
  3. Pečico nastavimo na 170 °C. Mizo in valjar malo pomokamo. Testo razvaljamo, da je debelo približno pol centimetra. Z modelčki izrežemo različne oblike. Pekač obložimo s peki papirjem.
  4. Izrezane piškote previdno dvignemo z mize in jih položimo na pekač. Piškote pečemo 10–15 minut, oz. da postanejo zlato rjavi. (Čas pečenja je odvisen od debeline piškotov.)
  5. Če želimo, da bodo piškoti videti lepše, jih pred ali po peki okrasimo.

Kako okrasimo piškote?

Pred peko: z različnimi oreščki, semeni in suhim sadjem.

Po peki: pustimo, da se piškoti ohladijo. Naredimo sladkorni led iz 100 g sladkorja v prahu in 1 jedilne žlice vroče vode. Sestavini dobro premešamo. Glazuro dajemo z žličko na piškote in jo razmažemo z mokrim nožem. Dodamo poljubne okraske (čokoladne mrvice, pisane bonbone, suho sadje …)

IDEJE:

MEDENJAKI MIKLAVŽKI: pečen trikoten medenjak, marcipan, klinčki (ali temna čokolada) za oči

 

VIR: recept iz naših KUHARSKO-SPOMINSKIH KNJIG ZA OTROKE


RAZVESELITE OTROKE Z DARILOM, KI BO SPODBUDILO NJIHOVO USTVARJANJE V KUHINJI:

 

Leave a reply