Omamno dišeči praznični piškoti, ki jih bo (pre)hitro zmanjkalo!
- 75 g masla (ali kokosove maščobe)
- 1 majhno jajce
- 275 g moke
- 50 g medu
- ščepec soli
- 1 mala žlica pecilnega praška
- 100 g kokosovega sladkorja
- 1 velika žlica cimeta ali začimb za medenjake
- Moko skupaj s cimetom in pecilnim praškom presejemo v skledo za mešanje. Dodamo ščepec soli ter maslo v majhnih koščkih. Moko in maslo drobimo s prsti, dokler ni mešanica podobna velikim drobtinam.
- Jajce ubijemo v kozarec in ga zmešamo z vilicami. Dodamo med in ga stepemo z jajcem. V skledo (k drobtinam iz moke in masla) dodamo sladkor ter mešanico jajca in medu, nato mešanico nekoliko pregnetemo, da dobimo veliko kroglo. Kroglo damo v vrečko in testo postavimo za 30 minut v hladilnik.
- Pečico nastavimo na 170 °C. Mizo in valjar malo pomokamo. Testo razvaljamo, da je debelo približno pol centimetra. Z modelčki izrežemo različne oblike. Pekač obložimo s peki papirjem.
- Izrezane piškote previdno dvignemo z mize in jih položimo na pekač. Piškote pečemo 10–15 minut, oz. da postanejo zlato rjavi. (Čas pečenja je odvisen od debeline piškotov.)
- Če želimo, da bodo piškoti videti lepše, jih pred ali po peki okrasimo.
Kako okrasimo piškote?
Pred peko: z različnimi oreščki, semeni in suhim sadjem.
Po peki: pustimo, da se piškoti ohladijo. Naredimo sladkorni led iz 100 g sladkorja v prahu in 1 jedilne žlice vroče vode. Sestavini dobro premešamo. Glazuro dajemo z žličko na piškote in jo razmažemo z mokrim nožem. Dodamo poljubne okraske (čokoladne mrvice, pisane bonbone, suho sadje …)
IDEJE:
MEDENJAKI MIKLAVŽKI: pečen trikoten medenjak, marcipan, klinčki (ali temna čokolada) za oči
VIR: recept iz naših KUHARSKO-SPOMINSKIH KNJIG ZA OTROKE
RAZVESELITE OTROKE Z DARILOM, KI BO SPODBUDILO NJIHOVO USTVARJANJE V KUHINJI:
Leave a reply