Hrustljava domača granola z malo maščob in brez rafiniranega sladkorja je zdrava in okusnejša alternativa vsem že pripravljenim granolam in müslijem. Recepti za granolo ponavadi vsebujejo precej maščob, mi pa vam predstavljamo različico, pri kateri za hrustljavost poskrbi jajčni beljak.
SESTAVINE:
- 1/2 skodelice grobo sesekljanih oreščkov
- 2 žlici semen (bučna, sezamova, sončnična)
- 3 skodelice celih ovsenih kosmičev
- cimet, vanilija v prahu
- 1/4 žličke soli
- ⅓ skodelice medu ali agavinega sirupa
- 2 žlici kokosovega olja
- 2 stepena jajčna beljaka (sneg)
- dodatki(po izbiri): 1/2 skodelice grobo sesekljanega suhega sadja (fige, rozine, brusnice…), koščki temne čokolade, kokosov čips
POSTOPEK:
1. V veliki posodi zmešamo prve tri sestavine. V ponvi raztopimo kokosovo olje ter dodamo med in začimbe. Vročo zmes prelijemo čez suhe sestavine in previdno primešamo beljakov sneg.
2. Mešanico stresemo v pekač in pečemo v pečici pri 180 °C. Po 20 minutah granolo rahlo premešamo in pečemo še 5–10 minut. Ko se ohladi, primešamo dodatke po izbiri.
3. Postrežemo z mlekom ali jogurtom in svežim sadjem.