Super recept za jabolčno pito, ki jo odlikuje slastno krhko testo ter okusen in sočen nadev.
TESTO:
- 400 g moke
- ½ vrečke pecilnega praška
- 180 g margarine ali masla
- 110 g sladkorja v prahu
- 1 vaniljev sladkor
- 2 drobni jajci
- 2 žlici kisle smetane ali kokosovega mleka
- nožev vrh naribane bio limonine lupine
- ščepec soli
NADEV:
- 1200 g očiščenih jabolk (ali drugega sadja)
- 1 vaniljev sladkor
- 2 žlici limoninega soka
- nožev vrh naribane bio limonine lupine
- cimet
- rozine
- 2 žlici kisle smetane ali kokosovega mleka
POSTOPEK:
- V skledo damo moko, ščepec soli, presejan pecilni prašek in margarino ter z rokami napravimo kašico. Dodamo sladkor, naribano limonino lupino, jajci in kislo smetano ter z roko na hitro umesimo testo. Ne hitro pregnetemo,da se testo ne mehča. Testo naj počiva na hladnem pol ure.
- Dobro polovico testa nato razvaljamo 4 milimetre debelo in prenesemo na suh pekač (ali ga razelimo na manjše kroglice, razvaljamo in razdelimo v več manjših pekačev).
- Nadev: jabolka ali drugo sadje operemo, olupimo, narežemo na tanjše krhlje, damo v kozico ter potresemo z mešanico cimeta, sladkorja, vanilijevega sladkorja in naribane limonine lupine.
- Posodo pokrijemo in postavimo na štedilnik in sadje dušimo v lastnem soku približno 10 – 15 minut.
- Dodamo oprane in namočene rozine. Odstavimo in ohlajeno nanesemo po razvaljanem testu. Vse to pokrijemo z drugim delom razvaljanega testa ali napravimo mrežo, namažemo s kislo smetano in pečemo 35 minut pri 190 °C.
Ohlajeno pito razrežemo.
IDEJE:
JABOLČNA PITA JEŽEK
MINI JABOLČNE PITE
POSTOPEK IZDELAVE MINI PITE V OBLIKI JABOLKA:
NAJ TUDI VAŠ MALI KUHARSKI MOJSTER USTVARI ČISTO SVOJO KUHARSKO KNJIGO, KI GA BO CELO ŽIVLJENJE SPOMINJALA NA SLADKE TRENUTKE IZ OTROŠTVA.