Korenčkovi muffini s čokolado

Korenčkovi mafini, ki poleg odličnega okusa navdušijo s čudovito oranžno barvo in prikupno obliko.

Več kot odlični kolački za popestritev sivih dni ter super ideja za ustvarjanje skupaj z vašimi malčki.

SESTAVINE:

(za 8 muffinov)

  • 100 g korenja, olupljeno in narezano na koščke
  • 80 ml kokosovega olja
  • 130 ml jogurta (navadni / rastlinski)
  • 120 g sladkorja
  • 2 vaniljeva sladkorja
  • 150 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • ščep soli

DODATKI:

  • marelična marmelada
  • malo ruma
  • 80 g jedilne čokolade
  • 4 žlice sladke smetane
  • karamelizirani korenčkovi trakovi

POSTOPEK:

Korenje stresemo v kuhinjski mešalnik. Dodamo olje, jogurt, sladkor in vaniljev sladkor ter vse skupaj dobro zmiksamo, da dobimo čim bolj gladko oranžno zmes.

V večjo posodo presejemo moko in jo zmešamo s pecilnim praškom ter ščepcem soli. Prilijemo korenčkovo zmes in vse skupaj dobro ročno premešamo z metlico, da dobimo enotno zmes.

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. V vdolbinice pekača za mafine vstavimo papirnate košarice.

S pripravljenim testom napolnimo papirnate košarice v pekaču za mafine. Mafine pečemo v ogreti pečici 18 do 22 minut oziroma toliko časa, da se po vrhu lepo zlato obarvajo. Ali so mafini pečeni, lahko preverimo tudi tako, da v en mafin zapičimo leseno palčko – če na njej ni ostankov testa, ko jo izvlečemo, so mafini pečeni.

Pečene mafine vzamemo iz pečice in jih najprej pustimo počivati približno 5 minut v pekaču. Nato pa jih odstranimo iz pekača in ohladimo.

Medtem pripravimo čokoladni premaz. V posodici nad soparo segrejemo smetano in v njej raztopimo razlomljeno čokolado. Mešamo, dokler se zmes ne poenoti.

Marmelado segrejemo v posodici na soparo. Po želji, ji lahko primešamo malo ruma.

Mafinom odrežemo zgornje dele – kupčke.  Oba dela mafina po odrezani strani premažemo s segreto marmelado in čokolado.

Odrezan kupček mafina prepolovimo in oba dela položimo na s čokolado premazan vrh mafina, tako, da dobimo obliko metulja. Iz karameliziranih trakov korenja lahko metulju oblikujemo še trup in tipalke.

Tako pripravljene mafine postavimo na hladno, da se čokolada strdi.

FOTO IN RECEPT: Petra Kavšek, The Foodie

 

 

NE ZAMUDITE PRILOŽNOSTI: -5% NA VSE PERSONALIZIRANE KUHARSKE KNJIGE IN ZVEZKE

X