Slani mafini s koruzo in sirom so super pecivo za vsak obrok: zajtrk doma, malico v službi, prigrizek na izletu ali kot priloga solati ali juhi pri kosilu. Enostavni, hitro narejeni in odličnega okusa!
SESTAVINE:
(za 8 mafinov)
SUHE SESTAVINE:
- 100 g bele moke
- 30 g koruznega zdroba
- 1/2 – 1 žlička soli
- 2 žlički pecilnega praška
MOKRE SESTAVINE:
- 1 jajce
- 50 ml olivnega olja
- 125 ml mleka
DODATKI:
- 100 g naribanega sira
- 80 g kuhane koruze
- 3 – 4 žlice sesekljanega svežega drobnjaka
- sesekljana rdeča paprika, rdeča čebula, špinača, slanina … (opcijsko)
POSTOPEK:
Pečico segrejemo na 200 °C. Pripravimo pekač za mafine (ga namastimo ali vanj položimo papirnate / silikonske modelčke za mafine).
V eni posodi z žlico zmešamo vse suhe sestavine.
V drugi posodi pa z mešalnikom stepemo vse mokre sestavine.
Nato združimo mokre in suhe sestavine. Z metlico premešamo in počakamo 5 minut, da se suhe sestavine napojijo.
Medtem pripravimo dodatke: če uporabimo koruzo iz konzerve, jo splaknemo pod tekočo vodo in dobro odcedimo. Vse dodatke primešamo testu (nekaj sira lahko prihranimo za po vrhu) in ga porazdelimo v modelčke za mafine.
Mafine pečemo približno 25 – 30 minut.
Preden jih vzamemo iz pekača, počakamo 5-10 min. Postrežemo še tople (odlični so tudi hladni).
FOTO IN RECEPT: Petra Kavšek, The Foodie