Enolončnica z lečo in z zelenjavo je zdrav, hranilen in okusen obrok, ki ga lahko skuhamo za malo denarja in za več dni vnaprej.
SESTAVINE:
- 2 žlici olivnega olja
- 1 velika čebula, sesekljana
- 1- 2 korenčka, narezana na kolobarje ali kocke
- 3 stroki česna, strti
- 2 čajni žlički curryja v prahu
- 1 čajna žlička kurkume
- 1 čajna žlička mlete kumine
- 1 čajna žlička rdeče paprike v prahu
- ¼ čajne žličke čilija, več ali manj po okusu
- 5 – 6 skodelic zelenjavne jušne osnove / vode
- 250 ml paradižnikove mezge
- 1 skodelica suhe leče (rdeča / zelena / rjava)
- 1 srednje velik krompir, olupljen in narezan na majhne koščke
- šopek svežega kodrolistnatega ohrovta (ali špinače), nasekljanega
- šopek sežega peteršilja, nasekljega
- 1 čajna žlička soli ali več po okusu
- poper, po okusu
- 1 – 2 žliči limoninega soka, neobvezno
POSTOPEK:
Najprej v velikem loncu segrejemo 2 žlici olivnega olja. Dodamo 1 veliko sesekljano čebulo in 2 korenčka narezana na tanke kolobarje / kocke ter pražimo 3 minute.
Nato dodamo 3 stroke strtega česna, solimo in dodamo začimbe (curry v prahu, kurkuma, kumina, rdeča paprika v prahu) pražimo še eno minuto, pogosto premešamo.
Dodamo lečo, 5 skodelic zelenjavne jušne osnove, paradižnikovo mezgo in narezan krompir.
Pokrijemo s pokrovom, zavremo in napol pokrito kuhamo na srednjem ognju približno 30 minut ali dokler leča ni skuhana. Med kuho občasno premešamo in po potrebi dolivamo zelenjavno jušno osnovo / vodo.
Ko je lečina enolončnica kuhana, primešamo sesekljan kodrolistnati ohrovt in peteršilj. Preverimo okus in po potrebi dodamo sol ali začimbe. Enolončnico lahko po želji pokapamo še z limoninim sokom. Pa dober tek!
Skrivnostna sestavina je vedno LJUBEZEN.
UNIKATNO, ZABAVNO IN UPORABNO DARILO ZA LJUBITELJE KUHANJA:
PERSONALIZIRANI ZVEZKI ZA RECEPTE