Odličen veganski narastek iz prosene kaše.
SESTAVINE:
- 190 g prosene kaše
- 200 g tofuja
- 4 žlice neaktiviranih kvasnih kosmičev
- 3 žlice limoninega soka
- 1 manjša čebula
- 3 stroki česna
- 150 g sveže špinače
- 1 por
- 3 žlice mletih lanenih semen
- 9 žlic mleka
- 1 skodelica sesekljanih šampinjonov
- 1/2 skodelice naribanega veganskega sira
- 4 žlice sojinega jogurta / veganske kisle smetane
- timijan
- dimljena paprika v prahu
- sol, poper po okusu
- olivno olje
POSTOPEK:
Proseno kašo skuhamo po navodilih z embalaže v rahlo osoljenem kropu. Čas kuhanja prosene kaše je odvisen od vrste, predpriprave in načina kuhanja.
Mleta lanena semena zmešamo z mlekom in pustimo 10 minut.
Čebulo in por drobno sesekljamo. Na olivnem olju čebulo popražimo dokler ne postekleni in ji dodamo por. Pražimo dokler se por ne zmehča. Dodamo sesekljane gobe, špinačo in dušimo nekaj minut. Dodamo še strt česen in še nekaj minut pražimo dokler ne zadiši.
Nato tofu nadrobimo k zelenjavi in premešamo, pražimo toliko časa, da voda izpari, na koncu dodamo limonin sok, neaktivirane kvasne kosmiče ter začinimo po okusu.
Kuhani in odcejeni proseni kaši primešamo tofu z zelenjavo, mešanico lanenega semena in mleka in nariban sir. Nekaj sira prihranimo za po vrhu.
Vse skupaj dobro premešamo in nadevamo v pekač. Po vrhu razporedimo 4 žlice jogurta / smetane in potresemo z nekaj žlicami naribanega sira.
Pečemo 45 – 50 minut na 200 stopinj Celzija.
NASVETI ZA KUHANJE PROSENE KAŠE:
- Proso vsebuje fitinsko kislino (ta zmanšuje absorbcijo kalcija in železa iz črevesja v kri), zato je priporočljivo, da pred kuhanjem proseno kašo namakamo čez noč (cca. 8 ur). S tem se znebimo fitinske kisline in tako se tudi skrajša čas kuhanja.
- Vodo v kateri smo proseno kašo namakali zavržemo in kašo dobro speremo z vrelo vodo.
- Če kašo pred kuhanjem nismo uspeli namočiti, jo dobro speremo in poparimo z vrelo vodo, da izgubi grenak priokus.
- Proseno kašo skuhamo v rahlo osoljenem kropu. Čas kuhanja prosene kaše je odvisen od vrste, predpriprave in načina kuhanja. Ponavadi jo kuhamo vsaj 15-20 minut oz. toliko časa, da postane mehka.