Sladki kvašeni ptički z nadevom

Slastno in ljubko kvašeno pecivo z orehovim nadevom v obliki ptičkov.

SESTAVINE:

TESTO:

  • 350 g moke
  • 1,5 dl toplega mleka
  • 1/2 žlice suhega kvasa
  • 40 – 50 g sladkorja
  • ščepec soli
  • 1 dl olja (kokosovo / sončnično)
  • 1 jajce
  • vanilja (v prahu / v pasti)
  • rum (po okusu)

NADEV:

  • 75 mletih orehov / lešnikov / mandljev
  • 0,75 dl sladke smetane
  • 30 g kokosovega sladkorja
  • 10 g masla
  • cimet, vanilja, rum (po okusu)
  • ščepec soli
  • žlička marelične marmelade (neobvezno)

PREMAZ:

  • mleko / stepeno jajce
  • marelična marmelada
  • voda

POSIP:

  • fino mleta kokosova moka / sladkor v prahu

DEKORACIJA:

rozine, celi klinčki, kakavova zrna … (za oči)

POSTOPEK:

TESTO

V skledo zlijemo mleko, v katerega dodamo sladkor in suhi kvas ter postavimo na toplo za približno 10 minut, da kvas nekoliko vzhaja.

Nato v skledo dodamo še ostale sestavine za testo in vse skupaj gnetemo 15 – 20 minut, da dobimo gladko testo. Skledo pokrijemo, postavimo na toplo in pustimo, da testo vzhaja 45 – 60 minut.

NADEV

Medtem pripravimo nadev:

V kozico damo sladkor, sladko smetano in maslo. Pristavimo na srednje močan ogenj in zavremo. Vmešamo mlete orehe, ščepec soli, žličko marmelade in dišave po okusu. Pri nizki temperaturi mešamo, da se nadev nekoliko zgosti.  Ohladimo na sobno temperaturo.

NAREDIMO PTIČKE

Po pretečenem času testo oblikujemo v majhne kroglice (premera približno 5 cm). Kroglice na pomokani površini razvaljamo v ovalne oblike (debeline približno 5 mm).

En konec testa s prsti oblikujemo v kljunček. V drug konec testa z nožem naredimo pet zarez, ki bodo ptičkova krila in repek.

Testo nadevamo z 1 žličko nadeva.

Čez nadev zapognemo testo.

Ptičke polagamo na pekač, katerega smo obložili s papirjem za peko. Ko smo oblikovali vse ptičke, jih premažemo z mlekom / stepenim jajcem in jim vtisnemo oči. Ptičke pokrijemo in pekač postavimo na toplo za cca 20 minut, da testo še enkrat vzhaja. Po pretečenem času pekač potisnemo v predhodno ogreto pečico na 180 °C ter ptičke pečemo 15 do 18 minut.

DEKORACIJA (opcijsko)

Med peko pripravimo premaz: marmelado segrejemo in zmešamo z malo vode.

Takoj, ko so ptički pečeni, jih s čopičem premažemo z razredčeno marmelado in posujemo s fino mleto kokosovo moko.

ALI  pa jih samo posujemo z netopljivim sladkorjem v prahu.

 

FOTO IN RECEPT: Petra Kavšek, The Foodie


VEČ IDEJ ZA SLASTNO USTVARJANJE Z OTROKI:

-10% NA VSE PERSONALIZIRANE KUHARSKE ZVEZKE IN KUHARSKO-SPOMINSKE KNJIGE

X