Slani mafini iz zapečenih testenin s sirom

Testenine s sirom (znameniti Mac’n’cheese) – pečene v pekaču za mafine so odličen slan prigrizek, ki bo navdušil tako vas kot vaše male in velike goste.

SESTAVINE:

  • 2 skodelici makaronov
  • 3 žlice masla
  • 2- 3 stroki česna, drobno sesekljani
  • 2 žlici moke
  • 1 skodelica mleka
  • 2 skodelici naribanega sira (cheddar ali gavda)
  • žlička gorčice
  • 1/2 žličke dimljene rdeče paprike
  • Sol in poper, po okusu
  • 1 jajce, razžvrkljano
  • 2 žlici krušnih drobtin
  • 2 žlici sveže naribanega parmezana (neobvezno)
  • Črne olive za dekoracijo (neobvezno)

POSTOPEK:

Pečico vklopimo na 200 stopinj, pripravimo tudi pekač za mafine –  dobro namastimo ali obložimo s papirčki za mafine.

Makarone skuhamo al dente, nato jih odcedimo in prihranimo.

V kozici segrejemo 2 žlici masla, na hitro popražimo drobno sesekljan ali strt česen, dodamo moko in z metlico krepko mešamo. Počasi prilivamo mleko, mešamo, začinimo z gorčico in kuhamo 5 minut, da se omaka lepo zgosti. V bešamel postopno vmešamo nariban sir ter vsakokrat počakamo, da se raztopi. Nazadnje dodamo začimbe ter solimo in popramo po okusu. Vmešamo kuhane makarone in razžvrkljano jajce.

S pripravljeno mešanico napolnimo pekač za muffine.

Posebej na hitro segrejemo preostalo maslo z drobtinamiin jih potresemo po makaronih. Na koncu lahko makarone posujemo še s parmezanom.

Pečemo v pečici približno 20 min.

Pečene pustimo v pekaču vsaj 15 minut, da se malo ohladijo.

Slane mafine iz zapečenih testenin s sirom lahko po želji okrasimo in postrežemo s paradižnikovo omako za pomakanje.

Foto in recept: Petra Kavšek


NAJ TUDI VAŠ MALI KUHARSKI MOJSTER USTVARI ČISTO SVOJO KUHARSKO KNJIGO, KI GA BO CELO ŽIVLJENJE SPOMINJALA NA SLADKE TRENUTKE IZ OTROŠTVA.