Testenine s sirom (znameniti Mac’n’cheese) – pečene v pekaču za mafine so odličen slan prigrizek, ki bo navdušil tako vas kot vaše male in velike goste.
SESTAVINE:
- 2 skodelici makaronov
- 3 žlice masla
- 2- 3 stroki česna, drobno sesekljani
- 2 žlici moke
- 1 skodelica mleka
- 2 skodelici naribanega sira (cheddar ali gavda)
- žlička gorčice
- 1/2 žličke dimljene rdeče paprike
- Sol in poper, po okusu
- 1 jajce, razžvrkljano
- 2 žlici krušnih drobtin
- 2 žlici sveže naribanega parmezana (neobvezno)
- Črne olive za dekoracijo (neobvezno)
POSTOPEK:
Pečico vklopimo na 200 stopinj, pripravimo tudi pekač za mafine – dobro namastimo ali obložimo s papirčki za mafine.
Makarone skuhamo al dente, nato jih odcedimo in prihranimo.
V kozici segrejemo 2 žlici masla, na hitro popražimo drobno sesekljan ali strt česen, dodamo moko in z metlico krepko mešamo. Počasi prilivamo mleko, mešamo, začinimo z gorčico in kuhamo 5 minut, da se omaka lepo zgosti. V bešamel postopno vmešamo nariban sir ter vsakokrat počakamo, da se raztopi. Nazadnje dodamo začimbe ter solimo in popramo po okusu. Vmešamo kuhane makarone in razžvrkljano jajce.
S pripravljeno mešanico napolnimo pekač za muffine.
Posebej na hitro segrejemo preostalo maslo z drobtinamiin jih potresemo po makaronih. Na koncu lahko makarone posujemo še s parmezanom.
Pečemo v pečici približno 20 min.
Pečene pustimo v pekaču vsaj 15 minut, da se malo ohladijo.
Slane mafine iz zapečenih testenin s sirom lahko po želji okrasimo in postrežemo s paradižnikovo omako za pomakanje.
Foto in recept: Petra Kavšek
NAJ TUDI VAŠ MALI KUHARSKI MOJSTER USTVARI ČISTO SVOJO KUHARSKO KNJIGO, KI GA BO CELO ŽIVLJENJE SPOMINJALA NA SLADKE TRENUTKE IZ OTROŠTVA.