S svežimi aromami pomladi in naravno sladkostjo medu bo ta kolač z bezgovimi cvetovi zagotovo navdušil vaše brbončice. Uživajte v pripravi in okušanju te edinstvene sladice.
SESTAVINE:
- 2 jajci
- 100 g medu
- 125 g zmehčanega masla
- 2 žlici bezgvega sirupa*
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 50 g svežih bezgovih cvetov
- 220 g moke
- 140 ml mleka
- 2 žlički pecilnega praska
BEZGOV SLADKORNI LED:
- 70 g sladkorja v prahu
- 1 žlica bezgovega sirupa*
- 1 žlica limoninega soka
POSTOPEK:
Penasto vmešamo maslo, jajci, med in vanilijev sladkor. Postopoma dodajamo še bezgov sirup.
V maso presejemo polovico moke s pecilnim praškom, dodamo polovico mleka, dobro premešamo ter dodamo še preostalo moko in mleko. V maso narahlo vmešamo nastrižene bezgove cvetove. Zmes damo v pomaščen model, ki ga postavimo v pečico, segreto na 170 stopinj. Pečemo od 40 do 50 minut. Pečen kolač vzamemo iz pečice, ga pustimo, da se ohladi, nato ga vzamemo iz modela.
Pripravimo bezgov sladkorni led. V skodelici zmešamo sladkor v prahu z bezgovim sirupom in limonovim sokom. Dobimo gosto zmes, ki jo prelijemo po kolaču. Ko se led strdi, lahko kolač ponudimo.
*OPOMBA: Recept za domač bezgov sirup najdete na povezavi: Bezgov sirup z medom
ŠTEVILNE OKUSNE RECEPTE ZA JEDI Z BEZGOM NAJDETE V KUHARICI GOZDNA KUHINJA: