Bezgov sirup je izjemno vsestranski in ga lahko uporabimo na številne načine. Lahko se uporablja kot osnova tako za osvežujoče napitke. Še posebej prija v poletnih mesecih, obogaten s kocko ledu in lističi mete. Dodamo ga lahko v sadne solate ali sladice, uporabimo pa ga tudi kot preliv za pudinge, peciva in sladolede. Sirup lahko uporabimo tudi za pripravo koktajlov ali kot dodatek k čaju.
SESTAVINE:
- 54 cvetov bezga
- 3 l vode
- 3 l medu
- 60 g citronske kisline
- 500 g ekoloških limon in pomaranč
POSTOPEK:
Bezgove cvetove naberemo v suhem in sončnem vremenu in jih po obiranju ne spiramo. Namočimo jih v hladno vodo in pustimo stati 24 ur.
Cvetove odstranimo iz vode in tekočimo precedimo skozi gosto sito. Dodamo med, citronsko kislino in na 1-2 cm debelo narezane ekološke limone in pomaranče. Nekajkrat premešamo, da se med raztopi. Pustimo stati še 12 ur, da se sirum navzame arome citrusov. Neogrete, čiste steklenice napolnimo s sirupom in jih dobro zapremo ter postavimo v hladen, temen prostor.
ŠTEVILNE OKUSNE RECEPTE ZA JEDI Z BEZGOM NAJDETE V KUHARICI GOZDNA KUHINJA: