Bezgov sirup z medom

Bezgov sirup je izjemno vsestranski in ga lahko uporabimo na številne načine. Lahko se uporablja kot osnova tako za osvežujoče napitke. Še posebej prija v poletnih mesecih, obogaten s kocko ledu in lističi mete. Dodamo ga lahko v sadne solate ali sladice, uporabimo pa ga tudi kot preliv za pudinge, peciva in sladolede. Sirup lahko uporabimo tudi za pripravo koktajlov ali kot dodatek k čaju.

SESTAVINE:

  • 54 cvetov bezga
  • 3 l vode
  • 3 l medu
  • 60 g citronske kisline
  • 500 g ekoloških limon in pomaranč

POSTOPEK:

Bezgove cvetove naberemo v suhem in sončnem vremenu in jih po obiranju ne spiramo. Namočimo jih v hladno vodo in pustimo stati 24 ur.

Cvetove odstranimo iz vode in tekočimo precedimo skozi gosto sito. Dodamo med, citronsko kislino in na 1-2 cm debelo narezane ekološke limone in pomaranče. Nekajkrat premešamo, da se med raztopi. Pustimo stati še 12 ur, da se sirum navzame arome citrusov. Neogrete, čiste steklenice napolnimo s sirupom in jih dobro zapremo ter postavimo v hladen, temen prostor.


ŠTEVILNE OKUSNE RECEPTE ZA JEDI Z BEZGOM NAJDETE V KUHARICI GOZDNA KUHINJA: