Enostaven fižolov kruh brez glutena

Mehek, hranljiv in polnega okusa, ta fižolov kruh je enostaven za pripravo, primeren za vegane in vse, ki iščejo zdrav, brezglutenski kruh brez dolgotrajnega vzhajanja.

SESTAVINE:

  • 230 g kuhanega (ali cca 90 g suhega) črnega fižola
  • 220 g ajdove moke
  • 350 ml jogurta (navaden / veganski sojin)
  • 1 žlica indijskega trpotca
  • 25 g mletih lanenih semen
  • 1 žlica jabolčnega kisa
  • 1 ¾ žličke pecilnega praška
  • 1 ½ žličke sode bikarbone
  • 1 ½ žličke soli

POSTOPEK:

Priprava črnega fižola:

  • Če uporabljamo suhi črni fižol, ga najprej namočimo v vodi čez noč. Naslednji dan ga dobro odcedimo, damo v lonec, prelijemo s svežo vodo in kuhamo približno 45 – 60 min , dokler ni mehak. Redno preverjamo, da ima dovolj vode.
  • Če uporabljamo konzerviran črni fižol, ga odcedimo in speremo pod hladno vodo, da odstranimo morebitno sol in konzervans.

Mletje lanenih semen:

  • Vzamemo 25 g lanenih semen in jih zmeljemo v mlinčku za kavo ali mešalniku, dokler ne dobimo fine mlete mešanice. To bo naš vezivni element.

Mešanje mokrih sestavin:

  • V posodo elektičnega mešalnika damo kuhan črni fižol in jogurt. Zmeljemo do gladkega. Tako bomo dobili kremasto zmes, ki bo osnova našega kruha.
  • Dodamo indijski trpotec in jabolčni kis ter še enkrat premešamo.

Mešanje suhih sestavin:

  • V drugi skledi zmešamo ajdovo moko, mleta lanena semena, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol. Dobro premešamo, da se sestavine enakomerno porazdelijo.

Združevanje sestavin:

  • Združimo mokre in suhe sestavine. Mešamo z lopatico ali žlico, dokler se vse sestavine ne povežejo v enotno testo. Testo bo nekoliko gostejše, kar je normalno. Nato pustimo, da zmes stoji 5-10 minut, da indijski trpotec nabrekne. Ta korak bo pomagal izboljšati teksturo kruha.

Oblikovanje in peka:

  • Pečico segrejemo na 180 °C. Testo prenesemo v pekač, obložen s papirjem za peko ali rahlo namazan z oljem. Z lopatico gladko poravnamo površino testa, da je enakomerno.

Peka:

  • Kruh damo v predhodno ogreto pečico in pečemo približno 50–60 minut. Med peko lahko opazujemo, kako se zlatorjavo obarva. Preverimo, ali je pečen, tako da v sredino zabodemo zobotrebec; če pride ven čist, je kruh gotov.

Ohlajanje:

  • Ko je kruh pečen, ga pustimo, da se ohladi v pekaču približno 10 minut. Nato ga previdno prestavimo na rešetko, da se ohladi popolnoma.