Mehek, hranljiv in polnega okusa, ta fižolov kruh je enostaven za pripravo, primeren za vegane in vse, ki iščejo zdrav, brezglutenski kruh brez dolgotrajnega vzhajanja.
SESTAVINE:
- 230 g kuhanega (ali cca 90 g suhega) črnega fižola
- 220 g ajdove moke
- 350 ml jogurta (navaden / veganski sojin)
- 1 žlica indijskega trpotca
- 25 g mletih lanenih semen
- 1 žlica jabolčnega kisa
- 1 ¾ žličke pecilnega praška
- 1 ½ žličke sode bikarbone
- 1 ½ žličke soli
POSTOPEK:
Priprava črnega fižola:
- Če uporabljamo suhi črni fižol, ga najprej namočimo v vodi čez noč. Naslednji dan ga dobro odcedimo, damo v lonec, prelijemo s svežo vodo in kuhamo približno 45 – 60 min , dokler ni mehak. Redno preverjamo, da ima dovolj vode.
- Če uporabljamo konzerviran črni fižol, ga odcedimo in speremo pod hladno vodo, da odstranimo morebitno sol in konzervans.
Mletje lanenih semen:
- Vzamemo 25 g lanenih semen in jih zmeljemo v mlinčku za kavo ali mešalniku, dokler ne dobimo fine mlete mešanice. To bo naš vezivni element.
Mešanje mokrih sestavin:
- V posodo elektičnega mešalnika damo kuhan črni fižol in jogurt. Zmeljemo do gladkega. Tako bomo dobili kremasto zmes, ki bo osnova našega kruha.
- Dodamo indijski trpotec in jabolčni kis ter še enkrat premešamo.
Mešanje suhih sestavin:
- V drugi skledi zmešamo ajdovo moko, mleta lanena semena, pecilni prašek, sodo bikarbono in sol. Dobro premešamo, da se sestavine enakomerno porazdelijo.
Združevanje sestavin:
- Združimo mokre in suhe sestavine. Mešamo z lopatico ali žlico, dokler se vse sestavine ne povežejo v enotno testo. Testo bo nekoliko gostejše, kar je normalno. Nato pustimo, da zmes stoji 5-10 minut, da indijski trpotec nabrekne. Ta korak bo pomagal izboljšati teksturo kruha.
Oblikovanje in peka:
- Pečico segrejemo na 180 °C. Testo prenesemo v pekač, obložen s papirjem za peko ali rahlo namazan z oljem. Z lopatico gladko poravnamo površino testa, da je enakomerno.
Peka:
- Kruh damo v predhodno ogreto pečico in pečemo približno 50–60 minut. Med peko lahko opazujemo, kako se zlatorjavo obarva. Preverimo, ali je pečen, tako da v sredino zabodemo zobotrebec; če pride ven čist, je kruh gotov.
Ohlajanje:
- Ko je kruh pečen, ga pustimo, da se ohladi v pekaču približno 10 minut. Nato ga previdno prestavimo na rešetko, da se ohladi popolnoma.