Preproste veganske mesne kroglice z le 5 sestavinami – hitre za pripravo in odlične v omakah ali kot prigrizek.
SESTAVINE:
(1 skodelica = 240 ml)
- 400 g rdečega ali črnega fižola (odcejenega)
- 1/2 žličke soli
- 1/3 – 1/2 skodelice instant mletih ovsenih kosmičev ali ovsene moke
- 1 žlička sesekljanega česna ali 1/4 žličke česnovega prahu
- 1/2 skodelice sesekljane čebule
MOŽNOSTI ZA DODATNE OKUSE:
- 1 žlica sojine omake za slan okus
- 1/2 žličke dimljene paprike v prahu za dimljen okus
- 1/2 žličke kumine za nekoliko bolj orientalski okus
- po 1/2 žličke origana, timijana ali bazilike za mediteranski pridih
- 1/4 skodelice nasekljanega svežega peteršilja za svežino
POSTOPEK:
- Fižol dobro odcedimo in ga damo v veliko skledo. S tlačilko za krompir ali vilicami ga pretlačimo, dokler ne dobimo enakomerne zmesi, vendar naj ostanejo še majhni koščki fižola za teksturo.
- Dodamo sol, 1/3 skodelice ovsenih kosmičev (ali ovsene moke), sesekljan česen (ali česen v prahu) in sesekljano čebulo. Po želji vmešamo tudi katero od možnosti za dodatne okuse.
- Vse sestavine dobro premešamo, da se povežejo v enotno zmes. Če je masa preveč mokra, lahko dodamo še nekaj ovsenih kosmičev ali ovsene moke, dokler ne dosežemo želene konsistence.
- Iz zmesi z mokrimi rokami oblikujemo majhne kroglice, približno velikosti oreha.
- Kroglice lahko spečemo na dva načina: Praženje: V ponvi segrejemo nekaj olja na srednji temperaturi in kroglice pečemo na vsaki strani približno 4-5 minut, dokler niso zlato rjave in hrustljave. Peka v pečici: Kroglice položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo na srednji rešetki 10 minut na 175 °C. Nato vsako kroglico obrnemo in pečemo še dodatnih 10 minut ali dokler ne dosežemo želene teksture.
- Veganske mesne kroglice postrežemo v omakah po izbiri, lahko pa tudi kot prigrizek, dodatek k testeninam, ali jih uporabimo kot polnilo za sendviče.

Skrivnostna sestavina je vedno LJUBEZEN.
UNIKATNO, ZABAVNO IN UPORABNO DARILO ZA LJUBITELJE KUHANJA: