Smrekov sirup z medom nam bo prišel prav v času prehladnih obolenj, saj krepi imunski sistem, blaži simptome suhega in dražečega kašlja ter čisti sluznico in dihalne poti. Med je pri pripravi sirupa iz smrekovih vršičkov veliko močnejše topilo kot sladkor. Iz vršičkov potegne več koristnih snovi, ne da bi za to potrebovali delovanje uv-žarkov. Potrebujemo le minimalno povečano toploto.

Spomladi naberemo do 2,5 centimetra dolge smrekove vršičke. Preden jih zmešamo z medom, jih grobo sesekljamo (tako skrajšamo postopek ekstracije in ohranimo več učinkovin).

Smrekove vršičke in med naložimo po plasteh v stekleni kozarec, in sicer najprej damo na dno kozarca plast medu, nato plast vršičkov in ponavljamo, dokler ni kozarec napolnjen. Kozarec zapremo in ovijemo z debelim papirjem ter postavimo na toplo (temperatura ne sme presegati 36 stopinj). Kozarec večkrat pretresemo in približno po treh tednih vsebino precedimo.
Pripravljeni sirup uporabljamo pri kašlju, pri boleznih dihal, izčrpanosti, vnetju grla.
VEČ RECEPTOV ZA OKUSNE JEDI IZ GOZDNIH SESTAVIN NAJDETE V KUHARICI GOZDNA KUHINJA:
