Zdrava gibanica v kozarčku

Gibanica v kozarčku je slastna sladica, ki združuje tradicionalne okuse v moderni in enostavni obliki. Ta recept je popoln za tiste, ki iščejo vegansko in brezglutensko možnost, ki je hkrati enostavna za pripravo. S plasti bogatih nadevov, ki vključujejo mak, orehe, tofu in jabolka, bo ta sladica navdušila vaše brbončice in popestrila vsakdanje priložnosti. Idealna je za postrežbo na piknikih, druženjih ali kot sladek zaključek obroka.

SESTAVINE:

Za makov nadev:

  • 100 g mletega maka
  • ščepec vanilije v prahu (ali pol stroka vanilije)
  • 2 žlici agavinega sirupa

Za “skutni” nadev iz tofuja:

  • 150 g mehkega (silken) tofuja
  • sok polovice limone
  • naribana lupinica ene limone
  • 2 žlici kokosove smetane ali rastlinskega jogurta (po potrebi)

Za orehov nadev:

  • 100 g mletih orehov
  • 2 žlici agavinega sirupa
  • ščepec vanilije v prahu (ali pol stroka vanilije)

Za jabolčni nadev:

  • 2 jabolki
  • pol žličke cimeta
  • sok polovice limone

POSTOPEK:

1. Priprava makovega nadeva:

Najprej zmešamo mleti mak, vanilijo in agavin sirup v mešalniku. Miksamo, dokler ne dobimo goste, mazljive mase. Ko je zmes gladka, jo prestavimo v posodico in shranimo za kasneje.

2. Priprava tofujeve kreme:

V mešalnik damo tofu, limonin sok, naribano limonino lupinico in kokosovo smetano (ali rastlinski jogurt). Miksamo, dokler ne dobimo gladke in kremaste strukture. Po potrebi prilagodimo gostoto z dodatkom več smetane ali jogurta, da je krema prijetno gladka.

3. Priprava orehovega nadeva:

Zmleti orehe v mešalniku skupaj z agavinim sirupom in vanilijo, dokler ne dosežemo enotne in rahlo lepljive zmesi. Ko je zmes pripravljena, jo prestavimo v ločeno posodico.

4. Priprava jabolčnega nadeva:

Jabolka olupimo in na drobno naribamo. Naribana jabolka pokapamo z limoninim sokom in jih premešamo s cimetom, da se enakomerno razporedijo okusi.

5. Sestavljanje presne gibanice v kozarčku:

Za sestavljanje uporabimo majhne steklene kozarčke. Nadeve v plasteh razporedimo po kozarcih (prilagodimo jih velikosti kozarcev). Razporedimo jih v naslednjem zaporedju: makov nadev, tofujeva krema, orehov nadev in jabolka – zaporedje ponavljamo dokler ne napolnimo kozarcev.


SPODBUDITE OTROKOVO LJUBEZEN DO KUHANJA IN USTVARJANJA S PERSONALIZIRANO KUHARSKO – SPOMINSKO KNJIGO!