Bezgova panakota z limovovim prelivom je lahka in osvežujoča sladica, ki vas bo navdušila s prefinjenim okusom in enostavno pripravo.
SESTAVINE:
- 4 dl sladke smetane
- 2 dl mleka
- 1 žlica sladkorja
- 5–7 bezgovih cvetov (svežih ali suhih)
- 4 lističi želatine
LIMONOV PRELIV:
- 1 dl vode
- sok 1 velike limone
- 1 žlička bio limonove lupinice
- 3 žlice sladkorja
POSTOPEK:
Želatino namočimo v mrzli vodi. V kozici zmešamo smetano, mleko in sladkor, zavremo in odstavimo. Bezgove cvetove porežemo s pecljev in jih primešamo smetani. Pustimo stati vsaj 15 minut. Pokusimo; če se nam zdi okus dovolj močan, bezeg odstranimo – mešanico precedimo skozi gosto cedilo. Smetani dodamo ožeto želatino in dobro premešamo. Vlijemo v posodice ali kozarčke in postavimo v hladilnik za vsaj tri ure.
Zmešano vse sestavine za limonov preliv in kuhamo, da voda malo povre in dobimo srednje gost sirup. Še bolj se bo zgostil, ko se ohladi. Vsako strjenko prelijemo z žličko preliva in ponudimo.
ŠTEVILNE OKUSNE RECEPTE ZA JEDI Z BEZGOM NAJDETE V KUHARICI GOZDNA KUHINJA: